Zašto se boje miješaju

Zašto se boje miješaju

Zašto se boje miješaju i što sve moramo znati o osnovnim bojama?

Zamislite kako bi svijet izgledao bez boja, bio bi dosadan, monoton i svakako pomalo tužan. Srećom, naš svijet je ispunjen bojama koje nas okružuju gotovo na svakom koraku i čine naš život životopisnim i zanimljivim. Zašto se boje miješaju i što sve moramo znati o osnovnim bojama? Osnovne boje temelj su za nastanak drugih boja. U tri osnovne boje ubrajamo crvenu, žutu te plavu. Ove boje imaju veoma poseban značaj jer se mogu međusobno miješati i tako tvoriti sve ostale boje koje su prisutne u našim životima.

Učenje o bojama je iznimno važno, jer ono nam pomaže da bolje razumijemo njihovo funkcioniranje i kombiniranje. Zašto se boje miješaju? Najjednostavnije objašnjeno, one se miješaju kako bi dobili cijeli spektar ili lepezu drugih boja. Kao mali, miješat ćemo boje iz zabave kako bi vidjeli kako nastaje treća boja, dok kao odrasli miješamo boje kako bi dobili željenu nijansu za bojanje zidova ili drugih stvari. Osnovno znanje o bojama može nam biti veoma korisno.

Zašto se boje miješaju i što sve moramo znati o sekundarnim bojama?

Što su zapravo sekundarne boje? Prema definiciji, sekundarne boje nastaju uz pomoć miješanja dviju osnovnih ili primarnih boja. Kao što je poznato, osnove boje su crvena, plava te žuta. Dakle, kada se kombiniraju ove tri navedene boje, tada dobivamo njihove pomoćne ili sekundarne boje. Zašto se boje miješaju i što sve moramo znati o sekundarnim bojama? Boje se miješaju kako bi dobili veće mogućnosti. U sekundarne boje ubrajamo: Zelenu - Prirodna i smirujuća boja koja nastaje kada se pomiješaju plava te žuta.

Narančasta - Boja koja najčešće podsjeća na jesen ili voće, dobiva se miješanjem crvene i žute boje. Ljubičasta - Često se povezuje uz cvijeće i opuštanje, nastaje miješanjem crvene i plave. Zašto se boje miješaju i zašto je to važno? Boje se miješaju kako bi dobili željene nijanse koje ćemo upotrijebiti u svakodnevnom životu. Sekundarne boje daju nam više mogućnosti i kao takve podižu prostor, umjetnička djela, odjeću, bilo koje druge stvari koje povezujemo s bojama.

Zašto se boje miješaju i kako stvoriti nove nijanse?

Miješanje boja je svakako kreativan proces koji omogućuje djeci i odraslima da stvore nove nijanse koje se mogu koristiti u svakodnevnom životu. Zašto se boje miješaju i kako stvoriti nove nijanse? Miješanje boja možemo uradit na više načina, ovisno o tome što ćemo raditi. U primjeru, ako miješamo boje za slikanje, tada ćemo na paleti ili u zdjelicama miješati tempere ili akrilne boje dok ne dobijemo željenu nijansu koju ćemo nanijeti na platno ili papir.

Miješanje boje za farbanje stana ili kuće se radi pod posebnijim uvjetima gdje se uz pomoć stručnjaka i stroja određuje točan postotak određene boje. Znamo zašto se boje miješaju, no što se događa kada u boje stavimo bijelu ili crnu boju? Često se govori kako bijela i crna nisu boje. Njihova primarna uloga je posvijetliti ili potamniti određenu boju kako bi se dobila željena nijansa. Miješanje boja je pomalo umjetnost, ali pomalo i znanost. Kako bi znali što bolje pomiješati određene boje, poželjno je da pogledate i istražite tablicu za miješanje boja.


Tagovi: