Zašto su zebre prugaste

Zašto su zebre prugaste

Zašto su zebre prugaste i što znače crno bijele pruge?

Zebre su svakako jedne od najzanimljivijih životinja u prirodi. Radi tijela često ih se svrstava u vrstu konja, no njihova specifična dlaka daje do znanja kako se razlikuje od tipičnih divljih konja. Zašto su zebre prugaste? Zebre imaju specifičnu i veoma zanimljivu dlaku. Vjeruje se kako su njihove šare rezultat evolucijskih prilagodbi te adaptacija, što znači da im primarno služe za preživljavanje u prirodnom okruženju. Crno bijele prugaste šare pomažu zebrama da se dobro kamufliraju u svom prirodnom staništu, na travnatim savanama i stepama.

Kada na jednome mjestu stoji krdo zebri, njihove pruge mogu vizualno zbuniti prisutne grabežljivce, što znači da će teže uočiti jednu zebru kao potencijalni plijen. Zašto su zebre prugaste i što znače crno bijele pruge? Postoji teorija kako navedene pruge odbijaju dosadne kukce poput muha i komaraca. Prugaste šare će vidljivo zbuniti insekte koji žele sletjeti na zebru, što će zebri omogućiti neometano kretanje ili stajanje. No, ovo nije jedini odgovor na pitanje zašto zebre imaju pruge.

Zašto su zebre prugaste i da li pruge imaju svrhu?

Zebrine pruge omogućuju bolju kamuflažu i štite ih od dosadnih insekata, no da li je to jedina svrha pruga? Zašto su zebre prugaste i da li pruge imaju svoju svrhu? U novijim istraživanjima timovi istraživača uspoređivali su broj pruga prema lokaciji na kojoj zebre žive i tako su zaključili kako im pruge pomažu ili odmažu u životu. Novija istraživanja pokazuju kako zebre sasvim slučajno imaju svoje pruge i kako su one zapravo rezultat parenja među vrstama. Zašto su zebre prugaste?

Pruge im pomažu da se bolje i kvalitetnije kamufliraju, da zbune okolne predatore i da se obrane od dosadnih insekata. I dok je navedeno već dokazano, tim znanstvenika odlučio je ispitati ove teorije. Prema istraživanju, nemaju sve zebre jednake pruge i one se razlikuju ovisno o mjestu stanovanja. No, navedeno je postavilo sljedeće pitanje, zašto su zebre jedine razvile ovakve pruge u životinjskom svijetu? Zašto iste pruge nemaju magarci ili divlji/domaći konji? Magarci i konji imaju dulju dlaku koja je prirodno odbojnija insektima, dok zebre imaju kraću dlaku koja traži prirodnu zaštitu.

Zašto su zebre prugaste i kako pruge štite zebru?

Gdje god da potražite odgovor na pitanje zašto su zebre prugaste vidjet ćete odgovor kako je to rezultat staništa i parenja, te kako pruge služe kao prirodna zaštita od insekata i predatora. Pruge svakako štite zebru, što znači da je sama dlaka s razlogom takva kakva je. Na koji način zebrina dlaka štiti od insekata? U optičkoj iluziji koja se naziva brijački stup, izgleda kako se dijagonalne pruge miču gore ili dolje, ovisno o smjeru kretanja. Navedeno se događa insektima koji se približavaju zebri.

Izdaleka, insekti mogu vidjeti zebru kao sivu životinju, ako što se više približavaju tijelu vide kako zebra ima dijagonalne pruge koje se mogu kretati u pogrešnom smjeru. Radi navedenog, insekti mogu misliti kako lete prema otvorenom prostoru i stvara se zbunjenost prilikom slijetanja. Zebrine pruge isto tako preopterećuju vid insekta, što dovodi do straha od slijetanja i uboda. Postoje mnogi odgovori na pitanje zašto su zebre prugaste, što znači da je njihova dlaka s razlogom takva kakva je.


Tagovi: