Zašto je Mjesec svijetli

Zašto je Mjesec svijetli

Zašto je mjesec svijetli i što je albedo

Na pitanje zašto je mjesec svijetli odgovor nije zato što je zvijezda poput Sunca koje ima svoju vlastitu energiju. Mjesec refletira svjetlost koja dolazi od Sunca i to se naziva albedo. Albedo je latinski naziv za bjelinu i u znanosti predstavlja vrijednost koliko se svjetlosti reflektira od površine nekog nebeskog tijela koje ne proizvodi vlastitu svjetlost.

Svi planeti u sunčevom sustavu reflektiraju svjetlost Sunca, a najveći albedo od planeta u sunčevom sustavu ima Venera, a Merkur najmanji, međutim Saturnov satelit Enkelad ima veći albedo od Venere no on nije planet nego satelit kao i Mjesec. Za usporedbu albedo Venere iznosi 0,65, Merkura 0,11, a Mjeseca koji je Zemljin satelit 0,07, dok Enkelad ima 0,99 albedo vrijednost. Albedo je veći kada je nebesko tijelo prekriveno gustim oblacima i na površini je led, dok je kod nebeskih tijela gdje je površina stjenovita albedo manji.

Zašto je Mjesec svijetli i zašto je ponekad osvijetljen cijeli, a ponekad je osvijetljen srpasto ovisi o kretanju Mjeseca oko Zemlje i Zemlje oko Sunca, što nazivamo mjesečeve mijene.

Zašto je Mjesec svijetli i kako ga vidimo sa Zemlje

Mjesec ili latinski Luna je Zemljin satelit što znači da kruži oko Zemlje, a Zemlja kruži oko Sunca u sunčevom sustavu. Udaljenost Mjeseca od Zemlje iznosi oko 384 tisuće kilometara i kreće se po eliptičnoj putanji brzinom 1,02 km/s. Promjer Mjeseca je 3 647 kilometara i 14 puta je po površini manji od Zemlje, a njegova je površina stjenovita. Blizina Suncu je razlog zašto je Mjesec svijetli jer se na mjesečevoj površini reflektira sunčeva svjetlost.

Kada Mjesec promatramo sa Zemlje ovisno o dobu dana, o godišnjem dobu on je više ili manje vidljiv. Jednako tako tokom kalendarskog mjeseca mjesec vidimo u različitim fazama. Razlog tome je što Mjesec prođe svoj put oko Zemlje za 27 dana 7 sati i 43 minute, te nam je vidljiv kao mladi Mjesec, prva četvrt, pun Mjesec ili uštap, zadnja četvrt. Upravo zbog svog kretanja oko Zemlje razlog je zašto je Mjesec svijetli na različite načine i mi ga takvog vidimo kada nema gustih oblaka.

Pomrčine i zašto je Mjesec svijetli

Što je pomrčina, te zašto je Mjesec svijetli i tokom pomrčina. Pomrčina je pojava kada Mjesec ulazi u Zemljinu sjenu i nalazi se iza Zemlje te sunčeva svjetlost ne dopire do Mjeseca. Zapravo Mjesec poprima užareno crvenu boju jer je ušao u stožastu sjenu koju je napravila Zemljina sjena. Pomrčina mjeseca nastaje za vrijeme punog Mjeseca i vidljiv je s pozicija na površini Zemlje koja je okrenuta prema Mjesecu što znači da je na toj dijelu zemljine površine moć ili sumrak.

Vrijeme u kojem Mjesec prolazi kroz zemljinu sjenu je kratko oko 1 sat i 47 minuta. Potpuna pomrčina Mjeseca nastaje kada Mjesec potpuno uđe u sjenu zemlje, dok se sve ostalo naziva djelomična pomrčina. No, iako je nastala potpuna pomrčina razlog zašto je mjesec svijetli iako tamno zagasito crvene boje je što se crvena svjetlost koja dolazi do Zemlje lomi u Zemljinoj atmosferi i nastavlja svoj put prema mjesecu koji postaje crvenkast.


Tagovi: