Zašto je umjetnost važna

Zašto je umjetnost važna

Zašto je umjetnost važna i kako se ona definira?

Umjetnost svakako ima snagu privlačnosti. Osim navedenog, ona također ima i svojevrsnu društvenu funkciju koja otvara mogućnost zarade, pruža nadahnuće, oplemenjuje okolinu, podiže ugled pojedinaca ili zajednice. Prije nego pobliže razmotrimo samu ulogu umjetnosti u našem društvu, potrebno je navesti koliko to umjetnost ima rodova. Sama riječ umjetnost danas se koristi ponajviše za likovni oblik, no ona se može koristiti i u širem smislu. U samu umjetnost ubrajamo i slikarska te kiparska djela, djela iz primijenjene umjetnosti poput keramike, tapiserije, dekorativnih vanjskih elemenata i arhitektonska umjetnost. Zašto je umjetnost važna?

Iz razloga što ju možemo pronaći svugdje oko nas. Osim navedenog, umjetnost također obuhvaća i veće područje književnosti u koju ubrajamo romane, eseje, biografije, pjesme, zbirku pjesama, poeziju. Postoji i scenska umjetnost koja je poznata po filmovima, kazalištu, televizijskim serijama i emisijama. U umjetnost pripada i glazba, od one klasične i narodne, do one popularne i raznih žanrova. Neki oblici umjetnosti razvili su se relativno kasnije, dok su drugi oblici prisutni od pretpovijesnog doba. Zašto je umjetnost važna i kako se ona definira? Umjetnost je važna jer nam pruža uvid u svijet oko nas i ona je potreban dio našeg svijeta jer nudi potrebu za lijepim kao i za estetikom.

Zašto je umjetnost važna i kako nam pomaže?

S pojmom umjetnost upoznajemo se već u vrtiću ili školi. Često se djecu uči kako je crtanje i pisanje oblik umjetnosti i tako se zapravo potiče njihova kreativnost. Zašto je umjetnost važna i kako nam pomaže? Važna je jer nam od malih nogu usađuje određene vrijednosti i pomaže nam u našem rastu i razvoju. Kada stvaramo umjetnost proširujemo našu sposobnost interakcije sa svijetom koji nas okružuje i pruža nam novi uvid u razne vještine koje doprinose boljem izražavanju.

Djeca kroz umjetnost mogu steći veoma korisne životne vještine, stoga je uvijek poželjno da se djeca potiču na kreativno izražavanje. Postoje mnogobrojni odgovori na pitanje zašto je umjetnost važna, no važno je razumjeti i načine na koje nam ona zapravo pomaže. Ako smo od malena rado crtali, pisali, igrali se plastelinom, tada postoji mogućnost da smo odrasli na kvalitetan način. Što sve djeca mogu naučiti kroz umjetnost? Mogu naučiti razviti komunikacijske vještine, mogu steći vještine u rješavanju problema, mogu steći društvene te emocionalne vještine, mogu steći motoričke vještine, mogu izgraditi svoji identitet te osobnost.

Zašto je umjetnost važna i koja je njena svrha?

Primarna svrha umjetnosti (neovisno o obliku) je da privuče i isto tako da zadrži pažnju ljudi. Danas čitamo knjige, idemo na predstave, gledamo filmove, odlazimo na koncerte - sve ovo pripada u umjetnost jer imamo umjetnika i publiku. Zašto je umjetnost važna i koja je njena svrha? Umjetnost je važna jer zaokuplja našu pažnju, no potrebno je navesti da ona ne mora uvijek imati komercijalnu svrhu. Svrhu umjetnosti možemo podijeliti na tri osnove:

Njena prva svrha je da nas zaokupi i zabavi, njena druga svrha je da nam pruža ljepotu i njena treća svrha je da nas nadahne i da potakne određene interese. Zašto je umjetnost važna? Htjeli mi to priznati ili ne, umjetnost većinom definira naš okolni svijet, no na nama je da odaberemo onu vrstu koja se nama najviše sviđa. Potrebno je navesti kako umjetnost danas ima i šire djelovanje, što je posebno očito u masovnim medijima. Svrha umjetnosti je da nam pruža pogled na nešto lijepo i zanimljivo, neovisno o tome da li je riječ o slici, filmu, knjizi ili nečem drugom.


Tagovi: