Zašto imamo snove

Zašto imamo snove

Zašto imamo snove, jesu li to zbilja vijesti iz nesvijesti

Filozofi i umjetnici su oduvijek fascinirani snovima, Salvador Dali je bukvalno naslikao mnoge svoje nadrealne snove, zbog strukture snova i mnogi znanstvenici ih i dan-danas smatraju halucinacijama, Freud je smatrao da snovi održavaju proces spavanja, a Jungu su snovi prilika da kompenziramo nezadovoljstva iz budne stvarnosti. Zašto imamo snove, jesu li to zbilja vijesti iz nesvijesti i zašto su neki ugodni, a neki prestrašni, znanost se time ozbiljnije počela baviti tek u novije vrijeme, a prave odgovore još čekamo.

Najstarije sanjarice za tumačenje snova su starije od 500 godina, poznato je Josipovo tumačenje faraonovih snova u bibliji o sedam debelih i sedam mršavih krava, a znanost tek treba odgovoriti na pitanje zašto imamo snove, sigurno ne samo zbog psihološke i fiziološke samoregulacije i duševne ravnoteže, ako u snovima možemo dobiti neke važne poruke. Odsustvo snova ukazuje na kvalitetu spavanja, ali na moguće poremećaje, a pamćenje snova ovisi o tome iz koje faze spavanja se budimo.

Zašto imamo snove, da li to mozak radi noćno pospremanje

Neki tvrde da ne sanjaju, istina je da se samo ne sjećaju svojih snova jer se bude iz dubokog spavanja, a najviše snova doživljavamo u REM fazi spavanja. Neki se ne sjećaju snova jer se mozak ne želi sjetiti, što znači da naš ego ne potiskuje stvari samo na javi, nego to radi i u snovima, jer ego je i sanjač, i sanjani, i selektor ili cenzor. Zašto imamo snove, da li to mozak radi noćno pospremanje dnevnih doživljaja.

Neprirodno bi bilo smatrati da su snovi nevažni, jer prospavamo pola života, pa ipa, čini se da naš mozak ne spava ni kada spava. Mnoga znanstvena rješenja su se dogodila i otkrila u snovima i takvi slučajevi su dokumentirani, ako je to moguće, to znači da u snu rade neki pozadinski neuronski sustavi bez ometanja iz okoline. To bi mogao biti dio odgovora na pitanje zašto imamo snove, ali to je samo dio slagalice.

Zašto imamo snove, možda da dohvatimo ono što nam izmiče na javi

IMa puno vrsta snova, no ljudi se uglavnom žale na teške i strašne snove ili na nesanicu koja je ustvari poremećaj spavanja koje nam je nužno za zdrav život. Zašto imamo snove, možda da dohvatimo ono što nam izmiče na javi, jer u snu idemo preko, iznad ili ispod praga svijesti i vidimo i veze i uzroke koje su nam na javi sakrivene. Snovi nas mogu osloboditi napetosti, ali je mogu i pojačati, ovisno o vrsti snova.

Zašto imamo snove, fiziološki zato da isprocesuiramo protekli dan i pošteno se odmorimo, simbolički možemo dobiti odgovore na pitanja koja nas dugo muče, potrebnu informaciju, rješenje problema koji nam se čini nerješiv, zdravstveno upozorenje, sve ovisi o sanjaču, vrsti sna i životnom kontekstu u vrijeme sanjanja. Postoje i iscjeljujući snovi nakon kojih se budimo potpuno rasterećeni, regenirani i osnaženi kao da nas je dotaknula magična ruka božanskog iscjelitelja, to samo znači da je san izbalansirao naše fizičko i naše psihičko i doveo ih u ravnotežu.


Tagovi: