Zašto je važan vitamin C

Zašto je važan vitamin C

Zašto je važan vitamin C za ljudsko zdravlje

Vitamin C ili askorbinska kiselina je vrijedan antioksidant koji čisti tijelo od toksičnih otpadnih tvari što je glavni razlog zašto je važan vitamin C. Ovaj vitamin daje koži elastičnost i mladolik izgled, te pomaže kod zacjeljivanja rana, formiranja vezivnih tkiva, te je nezamijenjiv kod razgradnje željeza u ljudskom tijelu. Vitamin C je osjetljiv na visoke temperature pri čemu na visokim temperaturama gubi svoja osnovna hranjiva svojstva, stoga ako cijedite limun u čaj cijedite ga u mlaki ili ohlađeni čaj.

Nepobitna je činjenica zašto je važan vitamin C za ljudsko zdravlje jer on jača ljudski organizam, može ga se konzumirati u većim količinama, te je topiv u vodi. Vitamin C je potrebno unositi u organizam svakodnevno i nećete pogriješiti ako ga unesete više nego što vam treba jer ne može doći do avitaminoze kao s ostalim vitaminima poput vitamina A, D, E i K, te B kompleksa.

Jeste li znali da citrusi poput limuna, naranči, mandarina i šipka nisu jedini veliki izvor vitamina C, već vitamina C ima i u drugom povrću poput krumpira, te u drugim vrstama voća.

Zašto je važan vitamin C za imunitet

Razlog zašto je važan vitamin C za ljudsko zdravlje je da vitamin C jača imunitet i to na način da djeluje dvostruko. Prvobitno on djeluje kao antioksidans i čisti tijelo od štetnih tvari, a istovremeno i potiče jačanje zdravih stanica. Vitamin C jača zdrave stanice na način da je on neophodan u sintezi kolagena, te potiče bolju aktivnost bijelih krvnih zrnaca, jača odgovor antitijela, te potiče lučenje timusa hormona.

Ujedno vitamin C pomaže kod razgradnje željeza koje je neophodno za zdravi krvni sustav i time potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Vtamin C aktivira folnu kiselinu te tako djeluje kao prirodni antihistaminik što pomaže kod alergija i sprečava razvoj alergija i njihovo napredovanje.

Razlog zašto je važan vitamin C je i da spriječava pojavu skorbuta od kojeg čovjek može umrijeti, što su u povijesti moreplovci iskusili u nedostatku ovog vitamina. No, također u Irskoj kada polovicom 19. stoljeća nasade krumpira napala gljivica plamenjača te uništila kompletne nasade mnogo je pučanstva pomrlo od skorbuta uslijed nedostatka vitamina C koji se nalazi i u krumpiru koji je bio hrana za siromahe.

Zašto je važan vitamin C i što kada ga nedostaje

Nedostatak vitamina C uzrokovat će opasnu bolest skorbut koji je u današnje vrijeme gotovo da je iskorijenjena jer je ovaj vitamin dostupan u raznom voću i povrću. Simptomi koji se javljaju su umor kada nedostaje vitamina C u tijelu, moguće je i lako dobivanje modrica kod manjih udaraca, te krvarenja desni. Pušači imaju nižu razinu vitamina C u tijelu zbog pušenja pa je potrebno da konzumiraju više vitamina C nego nepušači.

Postoji još jedan razlog zašto je važan vitamin C, a to je da njegov nedostatak vrlo nepovoljno djeluje na osobe koje imaju poremećaj u radu bubrega. Također osobe koje imaju nedostatak vitamina C u tijelu imaju i veći rizik od pojave žučnih kamenaca koji mogu nepovoljno utjecati na cijeli probavni sustav.

Osobama starije dobi, osobama koje konzumiraju alkohol, droge, osobe oboljele od AIDSa, tuberkuloze, hipertireoidizma, te osobama koje su imale operativne zahvate, osobe koje su izložene stresu nedostatak vitamina C može znatno pogoršati zdravstveno stanje pa je u takvim stanjima znati zašto je važan vitamin C.


Tagovi: