Gdje je najbolje skijati

Gdje je najbolje skijati

Gdje je najbolje skijati u Hrvatskoj?

Kada krenu zimski mjeseci, najčešća pitanja su svakako "Gdje ideš za Novu" i "Gdje ideš na skijanje". Radi osjetnih klimatskim promjena sve je manje snijega, no to nas ne sprječava da se zaputimo tamo gdje ga ima. Gdje je najbolje skijati i gdje skijati u Hrvatskoj? Iako se mnogi odlučuju na skijališta u Sloveniji, Austriji, i Bosni, potrebno je naglasiti kako i Hrvatska ima svojih skijališta koja jednako oduzimaju dah. Gdje je najbolje skijati u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj i dalje postoje mjesta gdje zima pokazuje svoje zube, i upravo tamo je najbolje otići na vikend skijanja, sanjkanja, grudanja. Najbliže skijalište od Zagreba (a da nije Sljeme) je svakako Kamačnik. Kod planinarskog doma svake zime se otvara skijalište i sanjkalište, a u ponudi su i razni bistroi koji nude pristojne cijene obroka ili pića. Druga opcija je skijalište Mukinje koje se nalazi kod Plitvičkih jezera, naselje Mukinje. Ovdje možete uživati u dnevnom i noćnom skijanju na visini od 700 metara nadmorske visine. Dužina staza je otprilike 400 metara i postoji vučnica koja skijaše vraća na početak spusta.

Treća opcija je skijalište Baške Oštarije koje se nalazi u srcu samog Velebita. Staza je dugačka 1.3 km, sadrži vučnicu, pogodno je za iskusne skijaše i početnike i nudi se mogućnost sanjkanja. Četvrta opcija je Ski centar Platak koji je prilagođen svim uzrastima i nudi razne skijaške staze. Skijalište ima žičaru, nudi mogućnost najma opreme za sve uzraste, dom koji nudi tople obroke i pića. Peta opcija je sanjkalište Cvituša koje je na južnom dijelu velebita kod Lovinca i zapravo je savršena lokacija za sve obitelji koje traže zimske radosti.

Gdje je najbolje skijati u susjednim zemljama?

I dok Hrvatska nije zemlja koja je poznata po hladnim zimama, određena područja i dalje donose mogućnosti u uživanju zimskih radosti. Što ako vam skijališta u Hrvatskoj ne odgovaraju? Tada je najbolje da pogledate ponudu u susjednim zemljama. Gdje je najbolje skijati i gdje skijati u susjednim zemljama? Prvi odabir mnogih je Slovenija. Slovenija nudi savršen sklad prirode kao i skijaških staza. Omiljeno skijalište u Sloveniji je svakako Kranjska Gora koja je na sjeverozapadu zemlje, u blizini granice s Austrijom te Italijom.

Staze su dugačke oko 10 ak kilometara, prilagođene su početnicima i iskusnim skijašima. Osim skijanja moguće je uživati u smještaju, hrani, planinarenju. Osim Kranjske gore tu je i Mariborsko Pohorje koje u ponudi ima 51,5 km staza za sve skijaše, i sve to na nadmorskoj visini od 325 do 1327 metara. Osim skijanja može se uživati u sanjkanju i planinarenju. Skijalište Vogel smjestilo se u Triglavskom nacionalnom parku, no nudi savršene poglede na Alpe te Bohinjsko jezero. Skijalište se nalazi na 1500 metara nadmorske visine i na skijalište se dolazi s gondolom.

Postoje mnoge staze, a uz skijanje može se uživati i u planinarenju. Potrebno je navesti i skijalište Krvavec, skijalište Cerkno. Gdje je najbolje skijati u Bosni? Osim Slovenije, možete skijati i u Bosni. Jahorina se nalazi na Dinaridima južnije od Sarajeva. Nudi se 25 km skijaških staza i postoji veći broj smještajnih kapaciteta. Kupres je još jedno skijalište i ono nudi 13 km dugih staza za skijanje te snowboarding. Bjelašnica je također odlična opcija i nudi 15 km staza za zimske radosti. Još je potrebno navesti i Risovac, Vlašić, Oštrelj i Kozara.

Gdje je najbolje skijati u Europi?

Ako ste se ipak odlučili ići na skijanje dalje od naših susjednih zemalja, tada je najbolje zaputiti se u Austriju ili Francusku. Gdje je najbolje skijati u Austriji? Austrija je jedna od onih zemalja koje nude vrhunsko iskustvo kada su u pitanju zimske radosti, i upravo zato je omiljena destinacija mnogim ljubiteljima skijanja. Najbolje staze su: St. Anton am Arlberg koji se smjestio u Tirolu i danas je jedno od najpoznatijih skijališta na svijetu. Nudi izazovne staze, razne žičare, veliki standard vezan za sigurnost te smještaj. Skijaške staze prilagođene su svim uzrastima i razinama.

Skijalište Kitzbuhel je također omiljena opcija mnogima, a sve radi svoje tradicije kao najstarije skijalište na svijetu. Savršeno uređene staze, 230 km ukupne duljine, veliki broj žičara, kolibe i planinski restorani - sve ovo pruža jedinstven odmor. Zell am See Kaprun također privlači veliki broj skijaša te snowboardera radi 408 km staza. Pružaju se mogućnosti uživanja u zimskim radostima na jezerima ili vožnjom žičare do preko 3000 metara nadmorske visine. Gdje je najbolje skijati u Francuskoj? Val Thorens nudi skijanje na 2.300 metara nadmorske visine, što svakako pridonosi doživljaju.

Veliki broj staza prilagođen je svim uzrastima, i nude se mnogobrojne zimske aktivnosti. Ovo skijalište proglašeno je najboljim ski resortom u svijetu. Tignes je također omiljeno skijalište u Francuskoj i ono u ponudi ima ukupno 270 staza koje su prilagođene svim razinama. Osim skijanja možete doživjeti i vožnju saonicama na jezeru Lac, ronjenje ispod zaleđenog jezera. Alpe d'Huez također je vrhunska destinacija za skijaše. Nudi najveću crnu stazu na svijetu koja je dugačka 16 km. Skijalište u ponudi ima 286 staza koje su prilagođene raznim razinama. Za kraj, neovisno o tome gdje se odlučili skijati, važno je da se zabavite.


Tagovi: