DHMZ upozorava: Toplinski val završava nevremenom i tučom, evo gdje.

DHMZ upozorava: Toplinski val završava nevremenom i tučom, evo gdje.

Upozorenje na Grmljavinsko Nevrijeme: Kraj Prvog Toplinskog Vala

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinsko nevrijeme s mogućom tučom, koje će označiti kraj prvog ovogodišnjeg toplinskog vala.

Prema najavama DHMZ-a, u subotu se u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj očekuje promjenljivo i nestabilno vrijeme, osobito u popodnevnim satima. Posebno se upozorava na mogućnost pljuskova, naročito u istočnim dijelovima zemlje, gdje bi grmljavinsko nevrijeme moglo biti praćeno tučom i olujnim vjetrom.

Najveća vjerojatnost za snažno grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, ali i središnja Hrvatska nije isključena iz ovog scenarija, navodi DHMZ. Atmosfera će biti izrazito nestabilna, gotovo sigurno će lokalno doći do razvoja grmljavinskih nevremena s tučom (promjera većeg od 5 cm) te prolaznim olujnim, a moguće i orkanskim udarima vjetra.

Grmljavinski pljuskovi također su mogući u Gorskom kotaru, Lici te na sjevernom Jadranu.

Na Jadranu će prevladavati sunčanije i stabilnije vrijeme, no lokalno u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu mogući su pljuskovi. Vjetar će puhati umjereno sjeveroistočno, na Jadranu sjeverozapadno, a poslijepodne će biti prolazno jak. Dnevne temperature bit će niže, s najvišim vrijednostima između 29 i 34 stupnja Celzija.

Za subotu je izdano narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za regiju Osijek te žuto upozorenje za regije Zagreb i Karlovac. DHMZ napominje kako postoji mogućnost podizanja stupnja upozorenja na najvišu – crvenu razinu. Nestabilno vrijeme nastavit će se i tijekom nedjelje te idućeg tjedna.