Što je ombolo

Što je ombolo

Ombolo je prava Istarska delicija

Istarski ombolo, istarski žlomprt ili zarebnjak je popularni suhomesnati proizvod koji se danas smatra pravom delicijom. Danas se proizvodi gotovo u svim dijelovima Istre i dio je mnogih domaćih i restoranskih stolova. Istarski ombolo je danas svakako najpoznatija suhomesnata delicija u Istri, i u njoj uživaju mnogi domaći i strani turisti. Za ovu top deliciju zaslužna je bogata tradicija pripreme i dugogodišnje recepture koje su često tajne. Zahvaljujući mnogobrojnim pašnjacima i brdima u unutrašnjosti sušeno meso ima poseban okus.

Isto tako, bogato plodno tlo i vrijedne ruke istarskih poljoprivrednika doprinose nastanku i drugih proizvoda koji će savršeno slagati s ombolom. Kada se nađete u Istri ili istarskom restoranu, svakako morate probati navedeno meso. Osim što se može jest u restoranu, ovu mesnu deliciju možemo kupiti u slobodnoj prodaji i pripremiti doma. Poželjno je da se kupuje od poljoprivrednih gospodarstava koja ipak imaju prave i domaće komade mesa. Po želji, može se jesti tanko narezan ili deblje, ali prepečen na tavi.

Kako nastaje Ombolo?

Pravi Istarski ombolo će nastati od kvalitetnog mesa od domaćih istarskih svinja. Za pripremu dobrog i kvalitetnog ombola potrebno je koristiti svinjski kare/kotlet. Meso će se prilikom obrade pažljivo obrezati kako bi se uklonila kost i kako bi na kraju ostalo samo meso. Uvijek se pokušava sačuvati kare u svojoj cijeloj dužini. Pripremljeni komad svinjskog mesa pažljivo će se začiniti s bazičnim začinima poput soli i papra, no mogu se koristiti i dodati ostali začini po želji.

I dok sama receptura pripreme ovisi od gospodarstva do gospodarstva, često se uz sol i papar još dodatno koriste i ružmarin te lovorov list. Nakon što se meso začini, ono se slaže u određeni drveni sanduk koji ima propusno dno kako bi se dobro ocijedilo. Zadnji korak u pripremi je samo sušenje. Prije procesa sušenja mesa ombolo se još jednom može nasoliti i popapriti, no to ovisi o recepturi. Sušenje ombola traje u prosjeku 2 do 3 tjedna, i zatim je meso spremno za pripremu. Ovaj komad mesa može se sušiti i 90 dana ako se planira samo posluživati kao narezak.

Ombolo posluživanje

Na istarskim stolovima često možete vidjeti maneštru, jelo koje se sastoji od guste juhe s povrćem i dodatkom suhog mesa. Ombolo se često poslužuje kao mesni narezak koji se odlično slaže s navedenom maneštrom, ili sa drugim svježim proizvodima poput sira i povrća. Često se miješa i u pripremljene fuže i pljukance s dodatkom tartufa. Posluživanje ombola ovisi o tome da li ga želite jesti kao narezak ili pečenog. Pečeni ombolo se radi na način da se meso nareže na tanje šnite koje će se zatim kratko popržiti na tavi dok ne dobije željenu boju.

Kombinacije su svakako nebrojene, no najčešće se radi uz pirjano kiselo zelje i na taj način dobivamo zdravo i nutritivno jelo koje je dobro za zimske dane. Pečeni komad ombola također će se dobro sljubiti s pečenim povrćem, dobro pripremljenim umakom ili salatom. Uz njega često se preporučuje i dobra čašica kvalitetnog istarskog bijelog vina koje se najčešće odabire prema preporuci. Ovaj jedinstveni suhomesnati proizvod svakako će zadovoljiti i one najzahtjevnije nepce.


Tagovi: