Što je python

Što je python

Python definicija

Python se može opisati kao višenamjenski jezični program koji se može primijeniti gotovo svugdje gdje je prisutno matematičko računanje, i gdje su prisutni podaci ili kodovi, što znači da ono nije ograničeno samo na web razvoj. Riječ je o skriptnom jeziku više razine i koji je interpretiran, interaktivan te objektno orijentiran. Ovaj program je dizajniram da bude lako čitljiv. Oslanja se na većinu engleskih riječi i ima manja sinatička ograničenja od drugih jezika.

Program ima navedene značajke: Tumačeno - Prevoditelj će obrađivati program tijekom izvođenja, što znači da ne morate kompajlirati vlastiti program prije nego se izvrši. Interaktivni - Omogućuje izravno komuniciranje s tumačem kako bi se napisao program. Objektivno orijentirano - Podržava objektivno orijentirani stil kao i tehniku programiranja koja se enkapsulira u objektu. Python je tako izvrstan izbor za sve početnike u svijetu programerstva jer podržava razvoj različitih aplikacija, poput obrade teksta ili igara. Jezik kodiranja nastao je zahvaljujući Guido Van Rossumu kasnih 1980 ih te ranih 1990 ih godina na institutu za matematiku te računarstvo u Nizozemskoj.

Python značajke i prednosti

Navedeni program je popularan zahvaljujući širokom rasponu njegovih korisničkih značajki: Lak je za naučiti - Jednostavan je za početnike u svijetu programiranja. Ima par ključnih riječi, jednostavne je strukture i ima jasno odbijenu sintaksu. Lak za čitanje i održavanje - Program je jasno definiran i veoma je lagan za čitanje i održavanje zahvaljujući svom izvornom kodu. Interaktivan način rada - Jezik isto tako podržava interaktivni način rada koji omogućuje provođenje interaktivnog testiranja kao i otklanjanje pogrešaka.

Prijenosni sustav - Program je veoma prenosiv i može normalno raditi na više hardverskih platformi. Proširiv sustav - Program omogućuje dodavanje modula niske razine, što znači da programeru omogućuje dodavanje te prilagodnu alata za učinkovitost. Baza podataka - Program pruža sučelja vezana za sve glavne komercijalne baze podataka. Prilagodljivost - Jezik ima jaču strukturu i podržava veće programe. Knjižice - Dostupne su mnoge Python biblioteke koje se mogu iskoristiti za razne aplikacije. Python također nudi razne prednosti u usporedbi s drugim i sličnim programskim jezicima, i zato je rado korišten od strane amatera te profesionalaca.

Njegova najveća prednosti je svakako jednostavnost uz sintaksu koja omogućuje lakše čitanje i učenje. Za razliku od drugih te sličnih programa, on koristi jednostavnije prijelome redaka umjesto dostupnih simbola za definiranje samih blokova koda. Još jedna velika prednost je razvoj koji je omogućen zahvaljujući opsežnom izboru biblioteka. Na kraju, navedeni program je veoma svestran u usporedbi s drugim jezicima. Prijenosan je te višeplatformski, što omogućuje programerima mogućnost pisanja na bilo kojem operativnom sustavu.

Python primjena

Budući da je navedeni program veoma svestran, on se koristi za širok raspon aplikacija u mnogim industrijama. Neke od popularnijih aplikacija uključuju one o znanosti o podacima, strojno učenje, financijska analiza, web razvoj, automatizacija i skriptiranje, testiranje softvera, izrada prototipova. U primjeru to izgleda ovako: Znanost o podacima - Ovdje se program koristi od strane znanstvenika i analitičara kako bi manipulirali s podacima za izvješća i prediktivne analize. Koristi se radi svojeg opsežnog izbora biblioteke. Strojno učenje - Ovdje se program oslanja na jedinstvene algoritme i uključuje sustav na samostalno učenje, neprestano ažurirajući i poboljšavajući rad na temelju ulaznih podataka.

Financijska analiza -Program se koristi u cijeloj financijskog industriji zahvaljujući svojim mogućnostima obrade podataka te dizajnu za analizu. Web razvoj - Vrhunska primjena Python programa je web razvoj. Koristi se kao back end razvoj i pokreće se na poslužitelju same web aplikacije i tako komunicira s bazama podataka kao i API-jima nakon zahtjeva za obradu podataka. Automatizacija i skriptiranje - Pomaže u izgradnji automatiziranih procesa (skriptiranje). Automatizacija pomaže u provjeri pogrešaka u datotekama, što znači da se početnici mogu osloniti na automatizaciju jednostavnijih zadataka. Testiranje softvera i izrada prototipova - Python isto tako pomaže u razvoju softvera, osobito kod specifičnijih zadataka poput kontrolne izgradnje, praćenje grešaka i testiranja.


Tagovi: