Endokrinološki pregled kako izgleda

Endokrinološki pregled kako izgleda

Što je endokrinološki pregled?

Endokrinološki pregled se opisuje kao dijagnostički pregled koji je usmjeren prema otkrivanju poremećaja u radu endokrinih žlijezda (žlijezde koje imaju unutarnje lučenje). Pregledom se može ustanoviti pravilan i nepravilan rad hipotalamusa, hipofize, epifize, štitnjače, doštitnih žlijezdi, gušterače, nadbubrežne žlijezde i spolne žlijezde. Endokrine žlijezde izlučuju brojne hormone koji su odgovorni za upravljanje fizioloških procesa u tijelu, stoga ih je potrebno pregledati kako bi se ustanovila optimalna funkcija i kako bi se vidjelo da li su razine hormona u tijelu u ravnoteži.

Pojednostavljeno, endokrine žlijezde su veoma posebna tkiva koja proizvode hormone koji se ponašaju kao glasnici između samih tkiva te žlijezdi. Endokrinološki pregled radi se onda kada se sumnja na: Bolest štitnjače i bolesti štitnih žlijezda, šećernu bolest, pretilost, osteoporozu, giht, poremećaj rasta, metabolički sindrom, poremećaj u funkciji spolnih žlijezda. Kada je potrebno zatražiti pregled kod endokrinologa?

Onda kada osoba osjeti sljedeće simptome koji mogu ukazivati na poremećen rad endokrinih žlijezda: Prekomjerno znojenje, povećana osjetljivost na toplinu ili povećana osjetljivost na hladnoću, stalan umor, nagle promjene u raspoloženju, poteškoće s koncentracijom, debljanje, nagli i neobjašnjiv gubitak na kilaži, poremećaj u radu srčanog ritma, obilne te nepravilne mjesečnice kod žena, često izbijanje akni, nesanica.

Kako izgleda endokrinološki pregled?

Pregled kod endokrinologa započet će s pažljivom i detaljnom osobnom i obiteljskom anamnezom, što znači da će pacijent navesti sve preboljele bolesti u obitelji, te će navesti da li u obitelji postoji nasljedna bolest ili stanje. Nakon navedenog slijedi i fizikalni pregled. Kako bi se utvrdilo stanje, endokrinolog će se usmjeriti na opis bolesnikovih simptoma i opažanja. Tijekom fizikalnog pregleda endokrinolog će mjeriti visinu i težinu pacijenta, promotriti izgled kose i očiju, napraviti pregled štitnjače kao i kože i udova, mjeriti vrijednost arterijskog krvnog tlaka.

Navedeno će pomoći u utvrđivanju činjeničnog stanja, da li je osoba na izgled zdrava ili ne, i koji su simptomi zabrinjavajući. Nakon uvodnog razgovora i nakon što je endokrinološki pregled završen, endokrinolog može zatražiti i dodatne laboratorijske te dijagnostičke pretrage poput mjerenja razine hormona u krvi, ultrazvuk, CT, MRI, citološku punkciju. Endokrinološki pregled omogućuje endokrinologu da utvrdi moguće stanja kod pacijenta, što će u konačnici dovesti do potrebnog liječenja.

Traži li endokrinološki pregled posebne pripreme?

Za endokrinološki pregled nisu potrebne posebne pripreme, već samo dobra informiranost o vlastitom zdravlju i zdravlju obitelji. Savjetuje se da pacijent na pregled donese prethodnu medicinsku dokumentaciju, kao i popis moguće korištenih lijekova. Endokrinološki pregled se ponajviše sastoji od razgovora između pacijenta te endokrinologa, i upravo ovdje pacijent iznosi svoje simptome te tegobe, što endokrinologu omogućuje lakše određivanje bolesti. Tijekom razgovora liječnik pacijentu može postaviti razna pitanja koja će upotpuniti odgovore.

Pacijent također mora iznijeti obiteljsku povijest bolesti, kao i svoju povijest bolesti. Sve navedeno u konačnici pomaže u daljnjem određivanju pretraga koje su potrebne kako bi se ustanovilo krajnje stanje. Kada pacijent napravi sve potrebne i određene pretrage, dolazi na ponovni kontrolni pregled kako bi se utvrdila dijagnoza. Tijek liječenja i trajanje određuje endokrinolog, kao i daljnje i sljedeće kontrole. Navedeni pregled može se izvršiti i u privatnim poliklinikama po cijeni od 75 EUR, uz prethodno naručivanje putem telefona ili mail-a.


Tagovi: