Dali treba putovnica za Srbiju

Dali treba putovnica za Srbiju

Putovnica i prelazak granice

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju putovnice su zamijenjene osobnim iskaznicama, no i dalje se postavlja pitanje da li je putovnica i dalje potrebna? Kada se govori o Europskoj uniji i Europskom gospodarskom prostoru, potrebno je naglasiti kako državljani hrvatske mogu putovati u sve države članice EU s valjanom putovnicom ili s valjanom osobnom iskaznicom. Građani Hrvatske mogu tako prijeći granicu s oba dokumenta, no potrebno je navesti kako osobna iskaznica mora biti izdana nakon 1.1.2003 godine, odnosno, potrebno je imati noviju osobnu iskaznicu.

Nove osobne iskaznice zamjenjuju putovnice, kao i zdravstvenu iskaznicu, što znači da u jednom dokumentu imamo više isprava. Preporučuje se svima koji planiraju putovanje van Hrvatske da na internet stranicama Ministarstva vanjskih kao i europskih prostora provjere Evidenciju prelaska državne granice druge države. Iako putovnica polako izlazi iz upotrebe, važno je uvijek provjeravati aktualne uvjete te moguće promjene za ulazak u određenu državu. Prije ulaska u druge države dobro se informirajte i uzmite sa sobom sve potrebne dokumente.

Putovnica i prelazak granice država koje nisu u EU

Ovisno o tome koju zemlju planirate posjetiti, za prelazak granice može vam poslužiti samo valjana hrvatska osobna iskaznica, no samo ako je izdana nakon prvog siječnja 2003. godine. S novijom osobnom iskaznicom možete putovati na sljedeća mjesta: Zemlje koje se nalaze u EU, Albanija, Andora, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Gruzija - no ako se dolazi iz zračne luke iz Estonije tada je potrebna putovnica. Island, Kosovo - no samo s biometrijskom (novijom) osobnom iskaznicom koja je izdana nakon 1.8.2021. godine. Moldova, Monako, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Srbija, San Marino, Norveška, Švicarska i Vatikan.

Od 1.10.2021. godine svi državljani hrvatske za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo moraju imati valjanu putovnicu, dok uz pomoć osobne iskaznice mogu ući samo osobe koje imaju digitalni imigracijski status. Što je s putovanjem u prekomorske zemlje i područje članica EU-a? Francuska će priznati ulazak s hrvatskom osobnom iskaznicom, kao i sve francuske prekomorske zemlje. Putovnica također nije potrebna za Kanarsko otočje, Madeiru, Azoru i Gibraltar. Osobna iskaznica prije putovanja mora biti valjana i ne smije biti blizu isteka.

Putovnica i granična kontrola na graničnim prijelazima

Ulaskom Hrvatske u Schengenski prostor ukinuta je granična kontrola na vanjskim granicama. Na samim graničnim prijelazima sa susjednim i trećim zemljama (vanjske granice) poput Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, kao i na prijelazima u zračnim i morskim lukama obavlja se osnovna granična kontrola nad svim građanima Europske unije. Pristupanjem Hrvatske u Schengen, na graničnim prijelazima u unutarnjim granicama - državama članica EU više se ne provodi granična kontrola, već se granica može samostalno prijeći.

Iako je kretanje unutar granica EU olakšano, potrebno je shvatiti određene stavke vezane za slobodno kretanje. Neovisno o tome kako ste ušli, sa sobom uvijek morate imati valjani osobni dokument, osobna ili putovnica, vozačka dozvola. Kod putovanja u drugu državu članice Schengenskog prostora uvijek morate imati valjani osobni dokument kako slučajno ne bi dobili odgovarajuću kaznu ili sankciju od strane nacionalnog zakonodavstva određene države članice. Neovisno o tome da li se koristi putovnica ili osobna iskaznica, imajte na umu da morate poštivati zakone države u kojoj se nalazite.


Tagovi: