Gdje pronaći najbolje turističke atrakcije

Gdje pronaći najbolje turističke atrakcije

Gdje pronaći najbolje turističke atrakcije u prirodi

Volite putovati i volite prirodu te se pitate gdje pronaći najbolje turističke atrakcije prirode u Hrvatskoj. Hrvatska ima osam nacionalnih parkova koji su zaštičen prirodni teritorij zbog ekološkog sustava, endemskih vrsta biljaka i životinja, te zbog svojih izvornih prirodnih ljepota.

Brijuni i Kornati su otoci i otočići koji svojom ljepotom i posebnim ekološkim sustavom čine prostornu cjelinu koja je odvojena morem od kopna, pa je stoga prekrasna turistička prirodna atrakcija koju svakako treba posjetiti. Mljet koji je također otok je nacionalni park zbog hridina, klifova, špilja, te sustava jezera koji se sastoji od Velikog i Malog jezera a nalaze se na samom otoku. Plitvička jezera su svjetski poznati nacionalni park kao mjesto gdje pronaći najbolje turističke atrakcije zbog složenog sustava brojnih jezera i vodenog sustava koji ih povezuje pozemnim i nadzemnim vodama.

Ako volite planinariti nacionalni park Paklenica, Risnjak i Sjeverni Velebit bit će vam prekrasno iskustvo jer kada se popnete na vrh bit će vam vidljiva panorama mora, otoka, uvala, zaljeva. No osim nacionalnih parkova postoje i parkovi prirode koji su također zaštićena područja, poput Biokova, Dinare, Kopačkog rita, Lonjskog pola, Medvednice, papuka, Velebita, Vranskog jezera, Učke, Lastovskog otočja i Samoborskog gorja sa Žumberkom.

Gdje pronaći najbolje turističke atrakcije povijesnih znamenitosti

U Hrvatskoj postoje brojna mjesta gdje pronaći najbolje turističke atrakcije u obliku povijesnih znamenitosti možete bez problema. Određene građevine, pa čak i dijelovi grada također su dio kulturne baštine i predstavljaju zaštićenu nacionalnu materijalnu i nematerijalnu, te kulturno i povijesno bogatstvo.

Prvenstveno kao grad koji je svjetski poznat treba istaknuti stari grad Dubrovnik okružen sa svojim zidinama i ima daleku povijest, te je najposjećeniji grad na hrvatskoj obali. Dioklecijanova palača i građevina srednjovjekovnog Splita nacionalno je blago koje je sačuvano i također je pod UNESCOvom zaštitom. Brojne gotičke, renesansne, barokne palače, te Katedrala Sv. Dujma svakako su turističke atrakcije koje treba vidjeti.

Povijesna jezgra grada Trogira stara je preko 2000 godina, te temelji ovog grada potječu iz helenističkog i rimskog doba sa svojim romaničkim crkvama, te gotičkim i baroktnim građevinama. Ako se pitate gdje pronaći najbolje turističke atrakcije nikako nemojte preskočiti Eufrazijevu baziliku koja se nalazi u gradu Poreču, kao i Katedralu Sv. Jakova i tvrđavu Sv. Nikole u Šibeniku. Zadar sa svojom starom jezgrom na zadarskom poluotoku predstavlja utvrdu koja je bila dio venecijanskog obrambenog sustava.

Gdje pronaći najbolje turističke atrakcije za zabavu i gastronomiju

Ako tražite zabavu i volite savršenu gastronomiju, mjesta gdje pronaći najbolje turističke atrakcije u Hrvatskoj je vrlo lako. Gastronomija je u Hrvatskoj poznata od Slavonije, Zagorja, Like, Istre, Dalmacije po domaćim autohtonim specijalitetima svakoga kraja i područja. Slavonija je poznata po suhomesnatim proizvodima od svinja, divljači, čobancu, fiš paprikašu koji je autohtono jelo i Slavonije i Baranje. Zagorski su štrukli zajedno s puricom i mlincima svjetski poznati te ih svakako treba probati ako već niste. Istarski tartufi koji rastu na određenim mjestima imaju veliku vrijednost jer su prava rijetkost, a nalaze se i bijeli i crni te su fantastičan začin svakom jelu. Dalmacija i Primorje će vam ponuditi od pršuta sušenog na buri, ovčjeg i kravljeg sira, do brojnih morskih specijaliteta od ribe i morskih plodova.

No ako se pitate gdje pronaći najbolje turističke atrakcije za zabavu posjetit ćete poznato Zrće na otoku Pagu, Ultru u Splitu, te brojne koncerte u svim gradovima u kontinentalnoj i obalnom dijelu Hrvatske. Kulturne manifestacije za svačiji ukus i za svaku dob mogu se pronaći u svakom gradu ili gradiću, pa ovisno u koji dio zemlje putujete raspitajte se što je u ponudi u tom periodu kako biste se zabavili i opustili.


Tagovi: