Kada je Uskrs

Kada je Uskrs

Prema proljetnoj ravnodnevnici se računa kada je Uskrs

Za razliku od Božića koji je fiksni blagdan i uvijek se slavi 25.12. u godini, Uskrs je pomični blagdan koji uvijek pada u nedjelju, ali svake godine na drugi datum. Prema proljetnoj ravnodnevnici se računa kada je Uskrs i to tako da se uzima prva nedjelja nakon prvog punog mjeseca iza proljetne ravnodnevnice, zato datumi Uskrsa variraju od 22 ožujka do 25 travnja, što znači da se datum Uskrsa utvrđuje prema mjesečevim ciklusima.

Car Konstantin je prvi odredio da se Uskrs slavi prve nedjelje, nakon prvog punog mjeseca, nakon proljetnog ekvinocija 325 godine. Prije uvođenja gregorijanskog kalendara se događalo da različite kršćanske zajednice slave Uskrs na različite datume, to se zadržalo i kod gregorijanskog kalendara, no s uvođenjem julijanskog kalendara se uveo red u utvrđivanje datuma Uskrsa, sve pravoslavne crkve su ostale na starom, gregorijanskom kalendaru računanja kada je Uskrs, pa je pravoslavni Uskrs obično nešto kasnije od katoličkog Uskrsa.

Iako kršćani svake godine određuju kada je Uskrs ima i preklapanja

Istočna ili pravoslavna crkva ima svoje datume, zapadna ili rimska crkva ima svoje datume, a radi se o istom blagdanu koji se zbog crkvenog raskola slavi dva puta na različite datume. Iako kršćani svake godine određuju kada je Uskrs ima i preklapanja datuma iz julujanskog i gregorijanskog kalendara kada pravoslavci i katolici slave Uskrs na isti datum. Takvo preklapanje će se dogoditi 20 travnja 2025 godine i tada će obje crkve istoga dana i kršćanstvo će opet biti ujedinjeno na jedan dan.

To formalno kalendarsko jedinstvo je vrlo rijetka pojava, zadnji put se dogodila 1818 godine 22 ožujka, što znači prije 207 godina. A tko zna, govori se o ujedinjavanju svih kršćanskih crkava, ako se to dogodi, onda će sve kršćanske crkve na isti način određivati kada je Uskrs i slaviti ga svi, uvijek u isti dan. Prema bibliji se Uskrs slavi u proljeće po sjećanju na židovski blagdan Pashu koja uvijek pada na prvi puni mjesec nakon proljetnog ekvinocija.

Datum kada je Uskrs pada prvu nedjelju poslije Pashe

Veliko trodnevlje, Veliki četvrta, Veliki petak i Velika subota pada u dane pred Pashu, ali Isus Krist je nakon raspeća uskrsnuo u nedjelju nakon Pashe, a pošto je Pasha na dan punog mjeseca nakon proljetnog ekvinocija, a kršćanstvo je logično izračunalo da datum kada je Uskrs pada prvu nedjelju poslije Pashe koja se slavi na dan punog mjeseca. Što znači da je prvi puni mjesec nakon proljetne ravnodnevnice, rezerviran za Pashu, a prva nedjelja nakon toga je Uskrs.

Kada je uskrs najranije, a kada najkasnije, događa se najranije od 21 ožujka do njkasnije 25 travnja. Najraniji Uskrs 22 ožujka pada u godine 2285 i 2353, zatim Uskrs pada 23 ožujka 2160 i 2228 godine. Najkasniji Uskrs pada na 25 travnja 2038 i do iza 25 stoljeća nema Uskrasa na taj datum. Kasni Uskrs na 24 travnja pada 2095,2163 i 2231 godine. Zanimljivo je da se način računanja Uskrsa nije mijenjao 325 godina.


Tagovi: