Kada je blagdan Sveti Blaž

Kada je blagdan Sveti Blaž

Sveti Blaž čuva vaše grlo i vaš dobar glas kroz blagoslov grličanja

Svake godine na Svetoga Blaža u crkvama se radi obred grličanja na kojem se sa dvije ukrižene svjeće vjernicima blagoslivlja grlo s ciljem zaštite od globolje. Zaštitnik vašeg grla, Sveti Blaž čuva vaše grlo i vaš dobar glas, što znači da štiti vaše grlo od prehlade i glasnice od promuklosti, ali čuva vas i od drugih oblika grlobolje, naročito od raka grla, jer je prema legendi spasio život dječaku kojem je u grlu zapela riblja kost.

U Hrvatskom Zagorju Sveti Blaž se 3 veljače slavi kao Blažovo, a uz grličanje se na dan Svetog Blaža na blagoslov nosila i jedna jabuka. Ta blagoslovljena jabuka se rezala na onoliko komada koliko je bilo ukućana, jer je svatko trebao pojesti jedan komadić te blagoslovlene jabuke za zaštitu grla od prehlade i svih drugih bolesti grla. Navodno se jabuka ne smije jesti s korom, da se kome ne pomuti razum, tako se navodi u legendi u kojoj se opisuje Blažovo.

Sveti Blaž (Vlaho) je bio biskup i mučenik, učenik Svetoga Križa

Mnogo legendi prati ovog sveca koji je rođen u III stoljeću u Sebasti u Armeniji, danas je to Sivas u Turskoj koji je od djetinjstva i rane mladosti krenuo za Kristom i putem pomaganja nevoljnicima. Sveti Blaž (Vlaho) je bio biskup i mučenik, učenik Svetoga križa, iako obrazovan čovjek i liječnik odrekao se zemaljskih užitaka i sve svoje sposobnosti i znanje je uložio u pomaganje siromasima, bolesnima i svim drugim nevoljnicima gledajući u njima Isusa Krista.

Prema legendama Sveti Blaž je čudima ozdravljao ljude koji su mu dolazili ili su ih dovodili, ali i divlje životinje koje su mu same dolazile po pomoć. Živio je sam u spilji na planini Argaeos, a životinje su ga slušale, legenda kaže da su mu hranu donosili vukovi, lavovi i medvjdi. Biskupom je postao u svom mjestu rođenja, a kada je na istoku krenu progon kršćana jer je Konstantin pobijedio poganskog vladara Licinija kod današnjih Vinkovaca, pa je poraženi Licinije krenuo u progon kršćana.

Sveti Blaž, utamničenje, mučenje i smrt

Progon kršćana je u to doba počeo prvo progonom svećenika i biskupa. Sveti Blaž, utamničenje, mučenje i smrt, svetac nije izbjegao mučeništvo iako se skrivao u svojoj spilji na planini brzo su ga pronašli, bacili u tamnicu i krenuli s mučenjem, tukli su ga, pokušali su ga utopiti, čupali i kidali su mu kožu željeznim grebenalima za vunu, no on se nije odrekao svoje vjere u Krista. Bio je velika utjeha drugim zatvorenicima koje ozdravljao svojim blagoslovom.

Sveti Blaž je pogubljen oko 316 godine odrubljivanjem glave, a prema predaji njegove relikvije su 1191 godine donešene u naš Dubrovnik, a njegov blagdan se službeno svetkuje od XIII stoljeća. Zaštitnik je grada Dubrovnika kojeg su u to doba zvali "Republika Svetog Vlaha". Emigranti toga doba su u Dubrovniku dobivali azil i to se zvala "Sloboda Svetog Vlaha". Svetog Blaža smatraju zaštitnikom od bolesti grla, kašljanja, hripavca, gušenja, štiti od divljih životinja, zaštitnik je veterinara, graditelja, kamenorezaca, ovčara, tkalaca i male djece.


Tagovi: