Kada je blagdan Sveti Ivan Krstitelj

Kada je blagdan Sveti Ivan Krstitelj

Tko je bio Sveti Ivan Krstitelj?

Za kršćane postoje dva izuzetno važna rođenja, a to su rođenje Isusa Krista i rođenje Svetog Ivana Krstitelja. Zbog ovih posebnih okolnosti, mnogi vjernici gaje duboko poštovanje prema Svetom Ivanu Krstitelju. U liturgijskom kalendaru zapadne i istočne Crkve, Sveti Ivan Krstitelj zauzima posebno mjesto, odmah poslije Bogorodice, s najviše blagdana posvećenih njemu. Rođenje Svetog Ivana Krstitelja obilježava se kao svetkovina 24. lipnja, dok se njegovo mučeništvo, spomendan njegove smrti, slavi 29. kolovoza. Ove datume mnogi vjernici obilježavaju s dubokim pijetetom i duhovnim slavljem. Na blagdan rođenja Svetog Ivana Krstitelja, mnogi štovatelji okupljaju se u crkvama kako bi svjedočili svoja osobna duhovna iskustva i sudjelovali u liturgijskim obredima. U nekim dijelovima svijeta, zadržani su i pretkršćanski običaji kao što su Ivanjski krijesovi, veliki vatrometi koji simboliziraju svjetlost i prosvjetljenje. Cijeli život je Sveti Ivan Krstitelj bio je posvećen iščekivanju Mesije, Spasitelja, i on je bio taj koji je Isusa prepoznao i pokazao svijetu. Njegov život je bio putokaz prema Isusu, pripremajući se za taj trenutak kroz post, molitvu i duhovne razgovore s Bogom.

Zašto se slavi Sveti Ivan Krstitelj?

Ime Ivan znači "Bog se smilovao", što označava Božje milosrđe i poslanje proroka. Prema Novom zavjetu, Ivanovi roditelji, Zaharija i Elizabeta, dugo nisu mogli imati djece, a rođenje Ivana donijelo im je veliku radost. Zaharija do njegovo rođenja nije mogla govoriti, no s rođenjem njezinog sina je zadobila govor. No, Sveti Ivan Krstitelj je završio tragičnog kada ga je Herod Antipa dao zatvoriti i potom ga pogubiti, jer je Sveti Ivan Krstitelj otvoreno prigovorio zbog Herodovog preljuba. Ta Ivanova vrlina, njegova izravnost i nepokolebljiva predanost Božjoj istini, ostaje trajna inspiracija za mnoge vjernike. U čast Svetog Ivana Krstitelja podignute su mnoge crkve i osnovani redovi poput Ivanovaca i Malteškog reda. Jedna od najpoznatijih bazilika posvećenih njemu je ona u Damasku, koja je danas džamija, a posjetio ju je papa Ivan Pavao II. za međureligijski susret. Lateranska bazilika u Rimu, smještena izvan granica Vatikana, također je posvećena Svetom Ivanu Krstitelju i ima poseban eksteritorijalni status kao vlasništvo Svete Stolice.

Kada je blagdan Sveti Ivan Krstitelj uopće?

Sveti Ivan Krstitelj je zaštitnik mnogih zanimanja i grupa ljudi, a to uključuje glazbenike i pjevače, krojače, krznare, kožare, vunare i remenare, gostioničare, brusače, nožare, te zatvorenike, osuđene na smrt i krštenike. Sveti Ivan Krstitelj je također zaštitnik država kao što su Malta i Jordan, te je ujedno zaštitnik i mnogobrojnih gradova širom svijeta. U Hrvatskoj, brojni gradovi i razna mjesta nose njegovo ime, kao što su to na primjer Ivanec, Ivanić Grada, Sveti Ivan Žabno te Sveti Ivan Zelina. Kip Svetog Ivana Krstitelja stoji iznad portala zagrebačke katedrale, koji se nalazi desno od rozete. Relikvije od Svetog Ivana Krstitelja se danas čuvaju u crkvi Svetog Silvestra koji se nalazi u Rimu, te drugi dio njegovih relikvija se nalaze u katedrali u Amiensu, Francuska. Ove relikvije Svetog Ivana Krstitelja su značajna duhovna mjesta hodočašća i vjernici ih redovno posjećuju kako bi odali počast jednom od najvažnijih svetaca u kršćanskoj tradiciji.


Tagovi: