Kada je blagdan Sveti Martin

Kada je blagdan Sveti Martin

Tko je bio Sveti Martin?

Sveti Martin je danas poznat kao zaštitnik vinara te vinograda, i njegov se blagdan obilježava diljem Hrvatske i sjevernih zemalja. Martinje se danas slavi 11. studenog i ono ima duboko značenje u kršćanskoj tradiciji. U Hrvatskoj se Martinje slavi i kao Dan mladog vina ili isto tako kao dan kada se mlado vino prvi puta kuša. No, tko je bio Sveti Martin i zašto ga slavimo? Martin je katolički svetac, biskup grada Toursa i prvi svetac koji nije isto tako i mučenik. Smatra se prvim svecem Francuske, i njegov blagdan se slavi 11. studenog, na da kada je pokopan.

Martin je bio sin rimskog tribuna u tadašnjoj Savariji/Mađarskoj. Svoje djetinjstvo je proveo odrastajući uz oca, u vojnom garnizonu koji se nalazio u Paviji. Martin je bio protiv svoje volje unovčen u carski grad. Usred zime se stvorio pred vratima grada Smeienesa, gdje je susreo siromaha koji je od njega zatražio milostinju. Kako nije imao novaca, sa sebe je odrezao polovicu svog vojničkog plašta i dao je prosjaku kako se ne bi smrznuo.

Sljedeću noć Martin je usnuo san u kojemu se pojavio Gospodin koji mu se obratio "Ovim plaštom me je zaogrnuo Martin". Kada je završio svoju vojnu službu, Martin se zaredio kao egzorcist, ali se vratio u Panoniju kako bi propovijedao kršćanstvo i vjeru. Za njega se pričalo kako je bio vojnik na silu, kako je bio biskup po svojoj dužnosti i kako je bio monarh po vlastitom izoru. Tijekom svog služenja Bogu uvijek je pomagao siromašnima i progonjenima.

Zašto se slavi Sveti Martin?

Sveti Martin bio je omiljen među mnogima, osobito radi njegove nesebičnosti i volji da pomogne onima u nevolji. Često je kritizirao bogate, govoreći kako bi trebali pomagati onima koji imaju manje od njih. Martin je biskupom postao 370. godine u Toursu/Francuskoj. I dok je odbijao navedenu titulu, svecem je proglašen tek nakon što je umro. Zašto se slavi Sveti Martin? Slavi se radi svoje nesebičnosti i pomoći. Danas se smatra zaštitnikom Francuske te Švicarske garde od pape.

Vjeruje se kako čuva vinare i vinogradare, konje i konjanike, alkoholičare i izliječene alkoholičare. Isto tako, ovaj svetac je i zaštitnik i mnogih drugih mjesta u cijeloj Europi te Hrvatskoj. Martinje danas slavimo 11. studenog, i ono je vrijeme kada se mlado vino kuša i kada se uspoređuje svježe ili mlado vino. Često se na ovaj dan preporučuje umjerena konzumacija alkohola, jer mnogi će upravo na ovaj dan kušati mnoga vina. Blagdan se slavi diljem Hrvatske, osobito u Zagorju.

Kako se slavi Sveti Martin?

Martinje u Hrvatskoj slavimo kao dan mladog vina ili kao dan kada se prvi puta kuša novo vino. Ovo je dan kada se vinogradari obično okupljaju kako bi svi zajedno otvorili prve bačve u kojima se nalazi mlado vino. Ovo svježe ili mlado vino toči se u čaše i nazdravlja se dobroj godini. Vinogradari čašicom nazdravljaju za svoji trud i nadu kako će imati dobru vinogradarsku godinu. Potrebno je navesti kako je Sveti Martin blagdan kada će se blagosloviti mlado vino, i uz to se vežu razni običaji.

Kako se slavi Sveti Martin? U raznim dijelovima Hrvatske običaj je da se za ručak priprema pečena Martinjska guska ili patka. Ljudi će se često obući u posebne kostime, a mnoga mjesta imaju organizirane i razne manifestacije i događaje kako bi se proslavilo Martinje. 11. studenoga slavimo Martinje, i to prema običajima određenog mjesta. Za ovaj dan tradicionalno se doma priprema guska ili patka s mlincima, a za vrijeme slavlja će se krstiti mlado vino. Slavlje ovog blagdana odvija se svake godine, 11. studenog.


Tagovi: