Kada je blagdan Sveti Ilija

Kada je blagdan Sveti Ilija

Tko je bio Sveti Ilija?

Sveti Ilija ili Ilija prorok opisuje se kao starozavjetni prorok koji je rođen u Tišbi, pa se često naziva i Tišbijcem. Radi činjenice da je bio starozavjetni prorok, Ilija pronalazi svoje mjesto u kršćanskoj, židovskoj te islamskoj predaji, a navedeno potvrđuju i brojni spisi koji su pronađeni. Ilija je živio i djelovao u Sjevernom djelu kraljevstva, Kraljevstvu Izraela u 9. stoljeću prije Krista kada su vladali kraljevi Ahaba i Ahaza. Prema vjerovanjima Ilija je u svojim ognjenim kolima koja su vučena uz pomoć ognjenih kola uzašao na nebo.

Sveti Ilija se danas dosta štuje u karmelićanskim redovima te slavenskim zemljama gdje nosi ime i Sv. Ilija Gromovnik. Prema starim Slavenskim vjerovanjima od je zapovijedao gromovima te kiši. Starohrvatske legende navode kako se Ilija vozi svojim kolima po nebu, i zato na zemlji čujemo gromove. Danas se ovaj svetac slavi kao zaštitnik Bosne i Hercegovine, a sve zahvaljujući tome što je fra Pavao Dragičević zamolio Svetu Stolicu da se Ilija odredi i slavi i kao zaštitnik bosanskog kraljevstva.

Zašto se slavi Sveti Ilija?

Sveti Ilija se štuje u Bosni i Hercegovini, ali u Sloveniji, te Hrvatskoj. Ilija je određen i kao zaštitnik Đakovačke i osječke nadbiskupije. Sveto pismo navedenog proroka opisuje se u Prvoj te Drugoj knjizi o kraljevima, što daje jasni uvid u to što je Ilija propovijedao. Svake godine 20. srpnja slavi se njegov dan, i mnogi hodočasnici odlaze na brdo Karmel gdje se mogu pronaći vjernici raznih vjera. Priče o vatreim kolima poznata su svima, no mnogi ne znaju kako je Sveti Ilija mogao zazvati Boga Izraelova te kako bi se on odazvao.

Iako se o njegovom životu dosta zna, njegova smrt je i dalje misteriozna. Josip Flavije koji je židovski povjesničar navodi kako je Ilija jednostavno iščeznuo i nitko još ni dan danas ne zna kako i gdje je umro. Mnogi židovi vjeruju kako će se Ilija pojaviti na Zemlji prije sudnjeg dana ili prije Gospodinovog spuštanja. Neki sveti oci kao i crkveni pisci vjeruju kako je on drugi Mesija. Svetog Iliju danas slavimo kao značajnog proroka, i on se lavi u židovskoj, islamskoj i kršćanskoj predaji.

Kada se slavi Sveti Ilija?

Svake godine 20. srpnja slavimo blagdan Svetog Ilije. Na ovaj dan hodočasnici diljem svijeta okupljaju se i odlaze na brdo Karmel gdje se odvijaju razni vjerski obredi, raznih vjera. Sveti Ilija danas se štuje i od strane pustinjaka i avanturista. U Hrvatskoj, navedeni svetac se tradicionalno već desetljećima slavi u Župama Stolac te Metković. Sveti Ilija smatra se zaštitnikom ovih župa, te lokalno stanovništvo njeguje tradiciju da se odlazi na misu i slavi.

Na svetoj misi se pričaju zgode iz Ilijinog života, te svećenik vjernicima upućuje lekcije koje se mogu naučiti iz života ovoga proroka. Navedeni svetac ponajviše se slavi u Bosni i Hercegovini čiji je zaštitnik. U Bosni i Hercegovini se na ovaj dan događaju razne manifestacije te slavlja u čast Svetome Iliji. Ilija se prema povijesti slavi od 1551. godine i njegovo štovanje je krenulo na način da su vjernici hodočastili u Svetu Zemlju, osobito na brda Tabor i Karmel. Tradicija se štuje i dan danas.


Tagovi: