Kada je blagdan Sveti Luka

Kada je blagdan Sveti Luka

Tko je bio Sveti Luka?

Sveti Luka poznat je evanđelist i kršćanski autor. Donosi Evanđelja po Luki te Djela apostolska. Tko je bio Sveti Luka? O životu ovoga sveca imamo malo saznanja, a svi podaci o njegovom djelovanju viđeni su tek u kasnijim predajama. Prema navedenim predajama smatra se kako je Luka bio učenik svetoga Pavla Apostola. Prema riječima Julija Afrikanca iz 165. godine vide se informacije kako je Luka bio neoženjen te da je u Ahaji pisao svoje Evanđelje. Umire u 74. godini života u Bitiniji ili Boetiji.

Sveti Jeronim navodi kako se Lukino tijelo nalazi u Konstantinopolu te kako je tamo prenijeto 326. godine. Prema spisima može se zaključiti kako je Luka bio podrijetlom iz Ahtiohije/sirijskog grada (današnja jugoistočna Turska). Vjeruje se kako se služio grčkim jezikom. Nije bilo moguće zaključiti dolazi li Luka iz poganske ili židovske obitelji. Danas se smatra kako je Luka slijedio Svetog Pavla na misijskim putovanjima, što je vidljivo i u Djelima apostolskim gdje je pronađe dnevnik puta Svetoga Pavla u Rim.

Zašto se slavi Sveti Luka?

Prema kasnijim kršćanskim predajama može se vidjeti kako je Sveti Luka potekao iz poganske obitelji, te kako u počecima nije slijedio Isusa. Odlučio je pratiti Svetog Pavla na njegovim misijama i to je jasno vidljivo u Pavlovim poslanicama i u Djelima apostolskim. Luka je izučio i medicinu u Antiohiju te Tarzu, te se nakon toga obratio na kršćansku vjeru. Za vrijeme svog života radio je i kao liječnik na brodovima. Prema starim predajama Sveti Luka je naslikao i prve ikone, što je pridonijelo i kasnijim slikanjima Bogorodice.

Radi svega navedenog Luka se danas slavi kao zaštitnik liječnika te kirurga, umjetnika te slikara, kipara te zlatara, mesara, neoženjenih muškaraca, izrađivača čipke te stakla. Blagdan Svetog Luke danas slave i Rimokatoličke te pravoslavne crkve. U našim crkvama navedeni svetac slavi se 18. listopada. Na ovaj dan mnogi vjernici posjećuju njegov grob koji je smješten u Padovi/Italiji, u bazilici Svete Justine. Moći Svetoga luke čuvaju se u Dubrovniku (njegova noga) te Jajcu (njegov prst). 1998. godine utvrdilo se kako se glava ovoga sveca nalazi u katedrali Svetog Vide u Pragu.

Kako se slavi Sveti Luka?

Sami blagdan Svetoga Luke slavi se diljem Hrvatske. Slavimo ga 18. listopada i često se obilježava s misom i blagoslovom. Na ovaj dan mještani mjesta i vjernici okupljaju se na misama gdje se moli odred blagoslova uz sliku Svetog Luke. Župnik će za vrijeme mise govoriti o svetom evanđelistu i podsjetit će sve vjernike kako je upravo Sveti Luka zapisao razne detalje o Isusovom začeću te rođenju, djetinjstvu kao i mesijanskom djelovanju.

Luka u evanđelju iznosi kako Krista nikada nije upoznao niti susreo, no vjeruje kako je upoznao Majku Božju. Župnik za vrijeme mise poziva na mir, na učenje i širenje vidika, na rad. Sveti Luka slavi se i nakon mise, pretežito uz druženja u mjesnome domu. Ovaj blagdan slavimo 18. listopada i često se slavi na način da se odlazi u crkvu i da se sluša misa koja je posvećena ovome svecu. Navedeni svetac od velike je važnosti, a njegovo evanđelje se i dan danas smatra velikom prekretnicom za upoznavanje Krista.


Tagovi: