Kada je blagdan Sveti Nikola

Kada je blagdan Sveti Nikola

Kada je blagdan Sveti Nikola koji puni dječje čizmice darovima

U cijelom svijetu je Djed Mraz donosio djeci darove pod bor, zatim je on u kršćansjim dijelovima svijeta pretvoren u Djeda Božoćnjaka, a onda se katolički svijet sjeto Svetog Nikole ranokršćanskog biskupa (270 - 343 godine) koji se smatra zaštitnikom putnika, mornara, brodova, trgovaca, ribara, pekara, studenata i djece i trebalo je samo odlučiti kada je blagdan Sveti Nikola koji puni dječje čizmice darovima. Izbor je pao na 6 prosinca, u predbožićno vrijeme kada su inače dani daivanja.

U vrijeme kada je blagdan Sveti Nikola prema pučkim običajima su darove djeci donosili i Sveta Barbara, Sveta Lucija, Mali Isus, a neka djeca su dobivala darove i na dan Nevine Dječice, spomendan na pokolj nevine dječice koji je počinio kralj Herod u želji da ubije tek rođenog Kralja Svijeta, a spomen na taj dan je u kalendaru 28 prosinca. Djed Mraz se spuštao niz dimnjak u noći dok djec spavaju, Djed Božićnjak i Mali Isus darove stavljaju pod bor, a za Svetog Nikolu djeca moraju očistiti čizmicu.

Kada je blagdan Sveti Nikola i legenda zbog koje nosi darove

U potrošačkom društvu je sve komercijalizirano i sve se može komercijalizirati, a darivanje je postalo način pokazivanja naklonosti, pažnje, ljubavi i skrbi, no ne bi bilo nimalo pedagoški djecu obasipati darovima stalno, pa su rođendani, neke druge prigode i adventsko darivanje postali obaveza darivanja, da djeca ne bi mislila da su nevoljena ili da nisu dobra. Kada je blagdan Sveti Nikola i legenda zbog kojea nosi darove su se lijepo u kalendaru smjestili na početak adventskog darivanja.

Naime, o samom Svetom Nikoli se malo zna, ali ga zato prate mnoge legende. Kada je blagdan Sveti Nikola i ta jedna legenda kaže da je spasio tri siromašne djevojke od prostitucije tako što je noću kroz prozor ubacivao u njihovu kuću zlatnike da bi njihov siromašni otac mogao platiti miraz svakoj i pošteno ih udati. Sveti Nikola je umro 6 prosinca 343 godine i zato se njegov spomendan i slavi 6 prosinca, a dobroj djeci donosi darove, a djeci koja nisu dobra donosi šibe.

Kada je blagdan Sveti Nikola i što je s tim krampusom i šibama

Nema dobra bez zla i dobre osobe su uvijek u iskušenju da počine nešto loše, a darivanje je nekako uvjetovano time koliko smo bili dobri. Kada je blagdan Sveti Nikola i što je s tim krampusom i šibama, to su više dramski efekti da djecu podsjete da se isplati biti dobar i da zlo (krampus) uvijek vreba, ali da nema nenagrađenog dobrog djela (darovi) i nekažnjenog lošeg djela (šibe), koje su u vrijeme darivanja samo dekorativni dodatak.

Tako u očišćenoj čizmici (dobro dijete samo čisti svoju čizmicu), uz darove završe snopići grančica u prirodnom obliku povezani crvenom vrpcom, zlatne šibe dobiju najbolja djeca, srebrne djeca koja se još moraju potruditi, bijele šibe se isto mogu naći u čizmicama uz darove. Kada je blagdan Sveti Nikola u kući je uvijek veselo, naročito u obiteljima s više djece, jer se sva djeca još snena sjure iz svojih krevetića da brže-bolje pregledaju čizmice i razdragano otvore svoje darove.


Tagovi: