Kada je blagdan Sveta Cecilija

Kada je blagdan Sveta Cecilija

Kada je blagdan Sveta Cecilija ranokršćanska svetica i mučenica

Prema oskudnim podacima bila je plemkinja u ranom 3 stoljeću i iako se zavjetovala na čistoću obitelj ju je udala, no muž Valerijan je pristao poštivati njezin zavjet ako mu pokaže anđela koji bdije nad njom, nakon čega se i on obratio na kršćanstvo zajedno sa svojim bratom Tiburcijem i kasije su obojica mučenički pogubljeni. Kada je blagdan Sveta Cecilija ranokršćanska svetica i mučenica, kojoj nakon osude ni u tri pokušaja krvnik nije uspio odrubiti glavu.

Kada je blagdan Sveta Cecilija koja je čula anđeosko pjevanje, a mogla je svirati na svakom glazbalu koje bi joj došlo u ruke, sama je izumila orgulje i posvetila ih za bogoslužje u crkvama. Zato je Sveta Cecilija zaštitnica crkvene i svjetovne glazbe, glazbenika, učitelja glazbe, graditelja glazbala, pjevača, svirača, glazbenih učilišta, pjevačkih zborova, orkestara, festivala, pjesnika i općenito umjetnika i umjetnosti. Sveta Cecilija se slavi 22 studenog, a posvećene su joj mnoge kapelice i crkve.

Kada je blagdan Sveta Cecilija i otkada se slavi

Sveta Cecilija je nakon mučeničkog i neuspjelog odrubljivanja glave svu svoju imovinu podijelila siromasima i tri dana nakon pokušaja smaknuća umrla od posljedica rana zadobivenih na vratu pri pokušaju odrubljivanje glave. Kada je blagdan Sveta Cecilija i otkada se slavi, čini se da su je počeli štovati vrlo rano, odmah nakon mučeničke smrti, a javno štovanje se raširilo po svijetu već u 5 stoljeću, točnije od 545 godine i započelo je u njezinoj bazilici, njoj posvećenoj.

Kada je blagdan Sveta Cecilija se slavi 22 studenoga, a od 6 stoljeća je njezin spomen unesen u crkvenu liturgiju. Od 15 stoljeća crkveni glazbenici Svetu Ceciliju smatraju svojom zaštitnicom, a slikari je slikaju uvijek uz neko glazbalo, obično uz orgulje, a mnogi slikari su je slikali (Rafael, Domenichino, Poussin), a mnogi glazbenici su joj skladali i posvetili svoje skladbe (Handel, Purcell, Britten). Cecilija je i omiljeno ime, kod nas u narodu pretvoreno u Cilika.

Kada je blagdan Sveta Cecilija i zašto krvnik nije dovršio njezino pogubljenje

Prema legendi Sveta Cecilija je osuđena na smrt zbog svoje kršćanske vjere, a rimski krvnik joj nije uspio odrubiti glavu ni iz tri pokušaja. Ovdje se logično nameće pitanje, zašto nije zamahnu sjekirom i četvrti put. Kada je blagdan Sveta Cecilija i zašto krvnik nije dovršio njezino pogubljenje, naime, umrla je od rana zadobivenih u ta tri pokušaja i to tri dana nakon ranjavanja. Krvnik nije zamahnuo sjekirom četvrti put jer mu je to zakon zabranjivao.

Kada je blagdan Sveta Cecilija i zašto je slikari slikaju sa podignutim prstom na jednoj ruci i podignuta tri prsta na drugoj ruci. Legenda kaže da u smrtnoj agoniji kada više nije mogla riječima izraziti svoju vjeru u jednoga Krista i Trojstvenoga Boga, ispovijedala je svoju vjeru rukama tako da je jednom rukom i podignutim jednim prstom svjedočila Jednoga Krista, a trima prstima na drugoj ruci Trojednoga Boga (Otac, Sin i Duh Sveti), a često jpj pripisuju i čistoću ljiljana.


Tagovi: