Kada je blagdan Sveta Eufemija

Kada je blagdan Sveta Eufemija

Što je i kada je blagdan Sveta Eufemija?

Sveta Eufemija je zaštitnica grada Rovinja, te centralna figura i simbol ovog slikovitog istarskog grada, a crkva posvećena njoj dominira starom gradskom jezgrom. Unutar ove monumentalne građevine čuva se njezin sarkofag, predmet mnogih legendi i priča koje se stoljećima prepričavaju među lokalnim stanovništvom. Kada je blagdan sveta Eufemija je 16. rujna svake godine, a na taj dan se svečano otvara njezin sarkofag kako bi se stanovnici Rovinja i katolici iz cijelog svijeta mogli pomoliti pred ovim izvanrednim svetištem. Ovaj obred ima duboko ukorijenjeno značenje u lokalnoj kulturi i vjeri, te se s time osigurava sjećanje na svetu Eufemiju koje se prenosi iz generacije u generaciju. Kada je blagdan Sveta Eufemija je svake godine 16. rujna, kada se ujedno i slavi Dan grada Rovinja. Već više od 1200 godina, otkako je sveta Eufemija postala zaštitnica grada Rovinja, njezina priča povezuje prošlost i sadašnjost grada, obogaćujući kulturno naslijeđe i identitet lokalne zajednice.

Kako se slavi i kada je blagdan Sveta Eufemija?

Sarkofag svete Eufemije izuzetno je vrijedan artefakt. Izrađen je od bijelog grčkog mramora i datira iz 4. ili 5. stoljeća poslije Krista. Sarkofag je dugačak 212 cm, visok 195 cm te širok 95 cm. Unutar sarkofaga se čuvaju relikvije svete Eufemije. Sama relikvija je bez lijeve ruke i prekrivena je skupocjenom odjećom izvezenom zlatnim ukrasima. Njezinu glavu pokriva voštana maska, koja je djelo umjetnice Mile Vod iz 1953. godine. Kruna na njezinoj glavi i lovorov list u desnoj ruci simboliziraju njezinu mučeničku smrt i svetost. Na sarkofagu se nalaze mala vratašca kroz koja se može zaviriti unutra, a koja se otvaraju za javnost kada je blagdan sveta Eufemija i prilikom značajnijih događaja u župi. Sarkofag se nalazi iza oltara u južnoj kapeli crkve svete Eufemije. Unatoč svojoj veličini i važnosti, sarkofag ostavlja dojam nedovršenosti, što je karakteristično za kasnoantičku umjetnost. Kada je blagdan Sveta Eufemija se otvara njezin sarkofag za širu javnost.

Kada je blagdan Sveta Eufemija uopće?

Sveta Eufemija bila je mlada kršćanka rođena, mučena i ubijena u Kalcedonu, mjestu koje će kasnije postati značajno u povijesti kršćanstva. Godine 451. u tom gradu održan je Crkveni Sabor koji je donio dogmu o dvije Kristove naravi, a to su božanska i ljudska. Nakon što je sarkofag svete Eufemije nestao iz Carigrada oko 800. godine, prema legendi, 13. srpnja iste godine, doplovio je do Rovinja. Međutim, sarkofag je bio toliko težak da ga nitko nije mogao izvući iz mora. Legenda kaže da je tada došao dječak s parom mladih junica, koji je tvrdio da mu se ukazala sveta Eufemija i dala naputke kako izvući sarkofag. S nevjerojatnom lakoćom, dječak i junice uspjeli su izvući sarkofag iz mora i dovesti ga do vrha brda Rovinja, gdje se tada nalazila crkva svetog Jurja. Crkva je kasnije preimenovana u crkvu svete Eufemije, a kada je blagdan Sveta Eufemija je 16. rujna kada se ujedno slavi Dan grada Rovinja. Lokalno stanovništvo Rovinja naziva svetu Eufemiju različitim imenima, kao što su na primjer Fuma, Fumica i Fumija. Sveta Eufemija je kroz povijest postala duhovna zaštitnica, simbol jedinstva, vjere i kulturnog naslijeđa grada Rovinja, a kada je blagdan Sveta Eufemija je 16. rujna svake godine.


Tagovi: