Kada je blagdan Sveta Kata

Kada je blagdan Sveta Kata

Kada je blagdan Sveta Kata i što slavimo na ovaj blagdan?

"Sveta Kata, snijeg na vrata" poznata je uzrečica koja se svake godine spominje u vrijeme pred zimu. No, da li zapravo znate kada je blagdan Sveta Kata i kako je nastao ovaj blagdan? Blagdan svete Katarine pada na 25.11, a prema samom pučkom kalendaru on je označavao kraj jeseni i ulazak u zimu. Na ovaj dan započinjale su ranije pripreme za blagdan Božića i krenule su se pjevati božićne pjesme. Svetu Katarinu danas prepoznajemo po slavnoj meteorološkoj izjavi "Sveta Kata, snijeg na vrata", što nagovještava dolazak zahlađenja, zime te snijega.

No, donosila ona snijeg ili ne, na ovaj datum također slavimo imendane vezane za Katarinu, Katu, Kaju i sve ostale izvedenice koje dolaze od navedenog imena. Kada je blagdan Sveta Kata i što zapravo znači ovo ime? Često se može pročitati kako se ime Kata veže za iznimnu hrabrost. No, sami nastanak imena Katarina nije sigurno. Vjeruje se kako dolazi od grčkog jezika i kako ime donosi više značenja, od čega je najviše usvojeno "ona koja je čista". U Hrvatskoj danas imamo brojne inačice imena Katarina, tako da često možemo čuti da se djevojka zove Kata, Katrina, Kaja, Katica, Kaća.

Kada je blagdan Sveta Kata i kako je uopće nastao ovaj blagdan?

Sveta Kata po kojoj je navedeni blagdan dobio ime odnosi se na Katarinu Aleksandrijsku koja se pamti kao simbol svojevrsne hrabrosti. Kada je blagdan Sveta Kata i kako je uopće nastao ovaj blagdan? Blagdan je nastao u spomen Katarini Aleksandrijskoj, ženi koja je bila učena ljepotica koja se imala hrabrosti suprotstaviti tadašnjem caru Maksiminu. Katarina se glasno i jasno suprotstavljala njegovoj želji da iskorijeni sve tadašnje kršćane koji su bili prisutni u Aleksandriji.

Kako bi preokrenuo Katarinino mišljenje, car je unajmio sve tadašnje najučenije filozofe kako bi ju odvratili od vjere, no nisu uspjeli i morali su platiti svojim životima. Katarinu je car bacio u tamnicu i izgladnjivao ju kako bi utišao njen glas. No, Katarina je preživjela zahvaljujući svojoj vjeri i ona je puštena da živi. za vrijeme svoje slobode učila je carevu ženu o vjeri, što je u konačnici prepisalo smrtnu presudu. Car je naredio pogubljenje svih kršćana, a Katarini je u zamjenu za njen život preporučio brak s njime i odbijanje vjere.

Nakon što je odbila, Katarina je stavljena na spravu za mučenje koja se sastojala od bodeža koji sijeku tijelo na komade. No, kako je Katarina stavljena na kotač, tako se s neba spustio plamen koji je spalio kotač. Naposljetku, Katarini je odrubljena glava. Njeno tijelo preneseno je u Sinaj na kojemu je kasnije izgrađen i samostan koji postoji i dan danas. Kada je blagdan Sveta Kata? Danas ovu sveticu slavimo na dan 25. studenog.

Kada je blagdan Sveta Kata i kako slavimo ovaj blagdan?

I dok se priča o hrabroj Katarini širila kroz povijest koja ju je nazvala sveticom, manjak samih provjerenih činjenica o njoj doprinio je tome da se njeno ime izbaci iz liturgijskog kalendara 1969 godine. Svetu Katu u kalendar vrača pokojni Ivan Pavao II. 2002. godine, govoreći kako je ona svetica hrabrosti. Neovisno o povijesti, Sveta Kata se danas štuje i slavi po cijelome svijetu, a danas je ona zaštitnica učitelja, učenika, teologa, knjižničara, arhivista, teologa, pravnika te drugih zanimanja i osoba koje se bave strukama koje su povezane s knjigama te znanjem. Kada je blagdan Sveta Kata i kako slavimo ovaj blagdan?

Sveta Kata se danas slavi na datum 25. studenog. Na ovaj blagdan mnoge obitelji kreću s laganim pripremama za Božić i polako razmišljaju o tome kako će ga provesti. Pošto nagovještava zimu, mnogi spremaju ogrjev i spremaju se za hladnije dane. Danas se ona može vidjeti kao svetica koja je okružena ružama, drži palmu i knjigu u ruci, dok je u pozadini kotač s bodežima. Često se može primijetiti kako na prstu ima i prsten za koji se govori da je simbol njenih zaruka s Kristom. Iako mnogi od nas znaju kada je blagdan Sveta Kata, malo tko zapravo zna tko stoji iza ovog blagdana koji nagovještava promjenu sezone.


Tagovi: