Kada je blagdan Sveta Terezija od Djeteta Isusa

Kada je blagdan Sveta Terezija od Djeteta Isusa

Tko je bila Sveta Terezija od Djeteta Isusa?

Sveta Terezija od Djeteta Isusa nas podsjeća na značaj iskrene bračne ljubavi i istinskog roditeljskog odgoja, čiji temelj počiva na stalnom predanju Bogu. Također, njezin život svjedoči nam ljepotu obične vjere koja ne teži senzacionalizmu, čudesima i objavama, već se oslanja na duboku zahvalnost u svakodnevnim stvarima. Uči nas o važnosti poniznosti u životu svakog istinskog kršćanina i pokazuje nam snagu i veličinu dobrovoljnog trpljenja i predanja svih životnih teškoća u Božje ruke. Presudnu ulogu su imali njeni roditelji. Njihova predanost Bogu i odgoj djece u bogobojaznosti vjerojatno su ključni razlozi zbog kojih je Sveta Terezija od Djeteta Isusa stigla do vijenca nebeske slave. Njezina majka sveta Zêlie i otac sveti Louis Martin su postali prvi bračni par koji je bio proglašen svetima u Katoličkoj Crkvi. Njezine je roditelje proglasio svetim papa Franjo 18.10.2015. godine. Louis je bio draguljar, dok je Zêlie bila čipkarica, a oba dvoje su htjeli živjeti redovničkim životom, no zbog slabog zdravlja to nisu uspjeli ostvariti. Upoznali su se u zrelim godinama kada je Louis imao 35 godina, a Zêlie 27 godina. Već nakon tri mjeseca poznanstva su se vjenčali. Naumili su živjeti i u braku djevičanski, no na nagovor svojeg ispovjednika su odustali od toga, te su tijekom godinama dobili devetero djece. Sve su njihove kćeri postale redovnice, a Mala Terezija je postala svetica.

Zašto se slavi Sveta Terezija od Djeteta Isusa?

Primjer njezinih roditelja svjedoči o izuzetnoj snazi i ljepoti istinskog bračnog zajedništva te nezamjenjivosti roditeljske uloge u dobrom odgoju, posebno vjerskom odgoju. Ove vrijednosti predstavljaju poseban uzor svim katoličkim supružnicima. Sveta Terezija od Djeteta Isusa se često nazivala Malim cvijetom ili Isusovim cvjetićem, s čime se naglašavala njezina potpuna predanost, malenost i podređenost Isuse. Ove su osobine danas vrlo rijetko cijenjene, no one daju snagu osobi, obitelji, društvu i župi, te nas direktno vode u Božji zagrljaj. Sveta Terezija od Djeteta Isusa je rođena 2.1.1873. godine u Alansonu na sjeverozapadnom dijelu Francuske. Nakon majčine smrti 1877. godine, postala je još nježnija, te je predala svoju nadu i patnje u Isusovo naručje. Veliku ulogu u njezinom sazrijevanju je imala njezina starija sestra Paulina, koja je nakon majčine smrti preuzela njenu ulogu. Kao djevojčicu od oko 7 godina su ju poslali na školovanje kod sestara benediktinki u Lisieux, gdje je poslije postala karmelićanka.

Kada je blagdan Sveta Terezija od Djeteta Isusa Krista?

Sveta Terezija od Djeteta Isusa je bila vrlo jednostavna, zahvalna, ponizna i pobožna, no s druge strane, je bilo vrlo osamljena i nezadovoljna sa svojom duhovnošću, zbog čega je mnogo patila i teško proživljavala vrijeme vjerske kušnje i duhovne suhoće. Zbog krhkog zdravlja, poglavarica joj je zabranila post. Njezina iznimna povezanost s Isusom bila je vidljiva svima, stoga joj je bilo naloženo da bilježi svoja razmišljanja i sjećanja, koja su poslije bila ukomponirana u kolekciju autobiografskih zapisa. Sveta Terezija od Djeteta Isusa je isticala važnost obične vjere koja proizlazi već iz čiste ljubavi prema Kristu i prema ljudima. Iako je imala jedno mistično iskustvo, to ju je samo dodatno učvrstilo na malom putu kontemplacije i podnošenja žrtve za dobro drugih, posebice za njihovo spasenje. Umrla je u Lisieuxu 30.9.1897. godine od tuberkuloze u dobi od 24 godine. Papa Pio XI. Ju je proglasio blaženom 1923. godine, a svetom ju je proglasio 1925. godine. Sveti papa Ivan Pavao II. proglasio ju je crkvenom naučiteljicom 1997. godine. Štuje se kao zaštitnica Francuske, bolesnika, cvjećara i djece bez roditelja. Njezin spomendan, odnosno blagdan, se slavi svake godine 1. listopada.


Tagovi: