Kada je blagdan Sveti Ignacije Lojolski

Kada je blagdan Sveti Ignacije Lojolski

Tko je bio Sveti Ignacije Lojolski?

Sveti Ignacije Lojolski je rođen 1491. godine u baskijskoj plemićkoj obitelji u dvorcu Loyola kraj Azpetije, Španjolska. Od najranijih dana uživao je privilegije plemićkog života, ali je svoje mladenačke godine proveo u ispraznostima svijeta. Do svoje 26. godine života se prepuštao vježbama s oružjem i težnji za slavom i stjecanjem ugleda u društvu. Godine 1521., dok je branio Pamplonu od Francuza, zadobio je tešku ozljedu noge, te je bio prebačen u rodni dom u Loyoli gdje je bio dvaput operiran. Oporavak je bio dug i bolan. Tijekom vremena oporavka, tražio je nešto za čitanje. Želio je viteške romane, ali u dvorcu su bili dostupni samo duhovna štiva. Pod utjecajem tih knjiga je otkrio vrijednost služenja Kristu Kralju i krhkost svjetske slave, te su ga ove knjige potaknule na promjenu životnog puta i odlučio se za život sveca. Nakon oporavka, Sveti Ignacije Lojolski je napustio svoj rodni kraj i krenuo na hodočašće. Prvo je posjetio benediktinski samostan Montserrat, gdje je svoju vitešku odjeću zamijenio hodočasničkom odorom. Stigao je u Manrezu 15.2.1522. godine, gdje je ostao skoro godinu dana. Ovo je razdoblje bilo ispunjeno pokorom, ali i milošću, tijekom kojeg je osjećao kako ga Bog odgaja kao učenika.

Zašto se slavi Sveti Ignacije Lojolski?

Godine 1523., Sveti Ignacije Lojolski je napustio Manrezu i uputio se prema Rimu kako bi dobio papinsku dozvolu za hodočašće u Svetu zemlju. Kada je stigao u Palestinu, obišao je sveta mjesta povezana s Kristom. Iako je htio ostati te pomoći ljudima, shvatio je kako to nije Božja volja, te se vratio u svoju domovinu. Bio je svjestan kako bez adekvatnog obrazovanja ne može učinkovito pomagati, te je Sveti Ignacije Lojolski je u Barceloni počeo učiti latinski jezik i gramatiku. Godine 1526. nastavio je studij filozofije u Alcalâi, a potom kasnije u Salamanci. Tamo je počeo pružati duhovne vježbe, što je privuklo pažnju inkvizicije, te je dva puta bio zatvoren, ali oslobođen optužbi. 1528. godine je otišao u Pariz, gdje je završio studij filozofije. Tijekom svojeg boravka u Parizu, Ignacije je nastavio pružati duhovne vježbe, okupljajući oko sebe grupu prijatelja: Franju Ksaverskog, Petra Fabera, Simona Rodrigueza, Diega Layneza, Alfonza Salmerona, i Nicolu Bobadillu. Potom se skupina njih okupila 15.8.1534. u crkvi sv. Dionizija na Montmartreu, gdje su se zavjetovali na siromaštvo, čistoću i odlazak u Jeruzalem, uz uvjet da će se staviti na raspolaganje Svetom Ocu ako ne uspiju otići. Dogovorili su se da će se do siječnja 1537. godine okupiti u Veneciji kako bi zatražili papinsko odobrenje za hodočašće u Svetu zemlju.

Kada je blagdan Sveti Ignacije Lojolski uopće?

Sveti Ignacije Lojolski se 1536. godine vratio u Veneciju zbog lošeg zdravlja, te je čekao povratak svojih prijatelja. Za to vrijeme je nastavio svoje studij teologije te se pripremao za svećeništvo. Preostali prijatelji su stigli početkom 1537. godine, te su Ignacije i oni koji nisu bili zaređeni postali svećenici. Plan o odlasku u Palestinu propao je zbog rata, pa su odlučili apostolski djelovati u Veneciji i okolnim područjima, a potom su otišli u Rim kako bi se stavili na raspolaganje Papi. Nazvani su Družba Isusova jer su među sobom prepoznali samo Isusa Krista kao poglavara. Krajem 1537. godine, stigli su u Rim, gdje je Sveti Ignacije Lojolski imao viziju u La Storti. Smjestili su se uz crkvu Gospe od Puta gdje su razvijali mnogovrsni apostolat. Nakon razmatranja su odlučili osnovati novi red, Družbu Isusovu. Uz tri zavjeta koja su uključivala čistoću, siromaštvo i poslušnost, one je također uključivao i poseban zavjet Papi da će ići kamo god ih pošalje. Papa Pavao III. odobrio je red 1540. godine, te je Ignacije je postao prvi general reda te je služio sve do svoje smrti 31. srpnja 1556. godine, a tog se datuma slavi njegov blagdan.


Tagovi: