Kada je blagdan Sveta Ivana

Kada je blagdan Sveta Ivana

Tko je bila Sveta Ivana?

Crkva 30. svibnja slavi blagdan Sveta Ivana, a on se odnosi na Ivanu Aršku, francusku sveticu koja potječe iz 15. stoljeća i koja je poznata prema dubljoj pobožnosti te izrazitoj domoljubnosti. Radi svega navedenog njen život se prekida tek s 19. godina, kada je spaljena na lomači. Tko je bila Sveta Ivana? Ivana je rođena 6. siječnja 1412. godine. Potječe iz seljačke obitelji iz francuske i bila je jedno od petero djece. Za svoog mladog života nikada nije naučila pisati niti čitati, a vrijeme je često provodila čuvajući stada u planinama. Iako mlada, redovito je odlazila u crkvu i na ispovijedi, te su mnogi stekli dojam o njoj kako je dobroćudna te pobožna.

S 13. godina Ivana dobiva prva ukazanja, a prema njenim pričama ukazao joj se sveti Mihovil, svete djevice, mučenice Margareta i Katarina te su joj objavili kako je njena zadaća da obrani i oslobodi svoju zemlju od Engleza. Nakon sudjelovanja u bitkama, mlada te neuka prozvana Ivana Orleanska uz stotinu Francuza 29. travnja 1429. godine tjera engleske osvajače u bijeg. I dok je cijela Francuska slavila oslobodilački čin, Ivana je kasnije pala u ruke engleskih pristalica koji su ju zatim prodali Englezima. Crkveni sud osudio ju je na smrt kao vješticu i krivovjerku radi nošenja muške odjeće. Ivana je spaljena na lomači 30. svibnja 1431. godine u Rouenu. Katolička crkva proglašava Ivanu sveticom 16. svibnja 1920. godine. Ovaj datum se u Francuskoj slavi kao nacionalni blagdan oslobođenja.

Zašto se slavi Sveta Ivana?

Sveta Ivana je sa samo 17 godina svog života stala na samo čelo francuske vojske i u nevjerojatno osmišljenom vojnom pohodu oslobodila Francusku od napada Engleza. Nakon dvije godine od oslobođenja, Ivana pada u ruke svojih neprijatelja, te je osuđena na smrt i živa spaljena na lomači. Tragedija je naposljetku ipak pretvorena u trijumf, te je crkva 1909. godine proglašava blaženom, a zatim 1920. godine svetom. Zašto se slavi Sveta Ivana? Ona se danas slavi kao simbol hrabrosti i ustrajnosti. Od malih nogu Ivana je svakodnevno sudjelovala na misama, ispovijedima te pričestima, a u slobodno vrijeme molila je pred Raspelom ili Gospinom slikom.

Njen mističan odnos s Bogom vidjeli su i brojni mještani sela iz kojeg potječe. U povijesti se pamti kao hrabra djevojka koja je samo s 17. godina odlučila sudjelovati u obrani svoje zemlje uz pomoć Božje volje i snage. Njena muka u ovome životu započinje 23. svibnja 1430. godine kada je pala u zarobljeništvo. Na dan svoje pogiblje Ivana zaziva Isusovo ime i napušta ovaj svijet u miru, sretna što je ispunila misiju koja joj je dodjeljena u prikazivanjima. Danas se ona slavi kao Svetica i zaštitnica Francuske, gdje se i dan danas slavi kao nacionalna junakinja. Danas mnogima služi kao primjer kako domoljublje svakako ima svoju vrijednost i kako svaki narod ima pravo braniti svoju zemlju.

Kako se slavi Sveta Ivana?

Navedena svetica ponajviše se slavi u Francuskoj, no nemoguće je ne primijetiti nje utjecaj na ostale vjernike diljem svijeta. Sveta Ivana danas se u Francuskoj slavi kao nacionalna junakinja koja je u skladu s Božjim zakonima branila svoju zemlju. U ostatku svijeta može se primijetiti kako se Sveta Ivana slavi kao zaštitnica zarobljenika te vojnika, mučenika i žrtava silovanja, te onih kojima se drugi rugaju radi vjere. Danas je poznato kako je navedena svetica imala veliki utjecaj na još jednu važnu sveticu, Tereziju od Djeteta Isusa.

Na blagdan Svete Ivane mnogi vjernici posjećuju crkvu i sudjeluju na misi koja je posvećena njoj i njenom životu. Na misi svećenik često govori o tome kako je Ivana živjela vjeru i kako je bila vođena Božjom voljom. Naglašava se kako je branila svoju domovinu i ljude u patnji, te kako bi crpila i zadnje mogućnosti kako bi oslobodila svoje. Svećenik će često pozvati na molitvu Svetoj Ivani u kojoj se napominje kako je Ivana bila svjedok Isusu Kristu. Za vrijeme molitve traži se hrabrost i volja kakvu je imala ova svetica i nada da ćemo jednog dana u potpunosti razumjeti ljubav božju.


Tagovi: