Kada je blagdan Sveti Andrija

Kada je blagdan Sveti Andrija

Tko je bio Sveti Andrija?

Evanđelja Svetog Andriju spominju nekoliko puta, pa tako možemo saznati da je bio ribar koji dolazi iz Betsaide, a njegovo ime koje je grčkog podrijetla pokazuje kako dolazi iz obitelji koja je bila orijentirana na grču kulturu. Andrijin križ dolazi u obliku X, i danas ga možemo vidjeti kako je istaknut na zastavi Škotske, zemlje čiji je i zaštitnik. Ivan svjedoči kako je Sveti Andrija bio njegov učenik, a nakon što je čuo i vidio kako Ivan Krstitelj propovijeda o Isusu kao Jaganjcu Božjem, odlučio se spremno slijediti Ivana te pozvao i svojeg brata Petra da im se pridruži.

U drugim evanđeoskim tekstovima Andriju se prikazuje kao osjećajnog čovjeka koji spremno pomaže svima onima u potrebi. Tko je bio Sveti Andrija? Andrija se danas smatra jednim od prvih apostola koji su spremno slijedili Isusa, te se često može čuti kako se za Andriju kaže kako je "prvopozvani". Nažalost, Andrija je svoj život na zemlji završio na način da je razapet na križ u obliku X slova, i upravo zato takav križ danas nosi naziv Andrijin križ.

Zašto se slavi Sveti Andrija?

Sveti Andrija se danas prikazuje kao svetac koji nosi X križ, što skreće pozornost na predaje koje govore o tome kako je mučen te razapet na križu navedenog oblika. Kao i brat Petar, Andrija je bio razapet i okrenut naopačke, smatrajući kako nije vrijedan smrti kao i njegov učitelj. Sveti Andrija mučen je te razapet u Patrasu. Imajući na umu kako se Andrija štuje u Grčkoj, papa Pavao VI. odlučio je 1964. godine vratiti relikvije povezane s Svetim Andrijom u metropolit Patrasa.

Danas se Andrija kao svetac slavi u mnogim krajevima, a posebno se štuje i kao zaštitnik od grlobolje i kostobolje, zaštitnik ribara te ribiča, neudanih žena te žena koje žele postati majke, umjetnika te pjevača. Danas blagdan Svetog Andrije slavimo 30. studenog i u Hrvatskoj je ovaj blagdan poznat i pod nazivom Jandraševo. Prema našoj tradiciji, ovo je dan koji je pogodan za pretakanje vina i njegovu prvu prodaju. O navedenome će svjedočiti i brojne narodne pjesme sa stihovima poput "Došel je Sveti Jendraš, pitam te pošto vino daš". Prema nekim etnolozima, Blagdan Svetog Adrije bio je i dan za ljubavna proricanja kako bi djevojke saznale tko će im biti budući muž.

Kako se slavi Sveti Andrija?

Nakon smrti Svetog Andrije njegove relikvije su prenesene iz Patrasa u Carigrad, zatim opet u Amalfi u Italiju. Njegova glava je 1462. godine prenesena u Rim, a pravoslavnim vjernicima je vraćena zahvaljujući papi Pavlu VI. Povijest naglašava kako se Sveti Andrija slavi 30. studenog, i to još od doba Svetog Grgura Nazijanskog. Svetac se slavi istog datuma i u zapadnoj te istočnoj crkvi (prema julijanskom kalendaru 13. studenog). Kako se slavi Sveti Andrija? Sami blagdan bi započeo s ranim jutarnjim misama i zornicama.

Na zornice bi vjernici nosili zapaljenu luč koja je dobivena od tesanja grabrova drveta. Danas se navedeni blagdan slavi u mnogim župama koje su posvećene upravo njemu. Na misi se često propovijeda o Andrijinom životu, navodi se njegova hrabrost i pomoć, te svećenik napominje kako bi trebali potaknuti svoja razmišljanja o današnjem svijetu. Napominje se kako bi vjernici trebali slušati i slijediti riječ Božju jer je ona upućena svakome. Za kraj se moli molitva Svetome Andriji koja vjernike poziva na život i trpljenje. Crkva danas ovoga sveca i dalje slavi 30. studenog.


Tagovi: