Kada je blagdan Sveti Lovro

Kada je blagdan Sveti Lovro

Tko je bio Sveti Lovro?

Sveti Lovre Rimski rodio se 225. godine u Španjolskoj, te se kasnije zaputio u Rim. Znamo kako je bio učenik pape Siksta II., i koji ga je unatoč njegovoj mladoj dobi uvrstio među sedmoricu tadašnjih rimskih đakona. Lovro je bio postavljen kao protođakon. Pružeći mu ovo veliko povjerenje, papa se Lovri obratio sljedećim riječima " Mene je Gospodin poštedio jer sam slabiji starac, no tebi je odredio veliku te slavnu pobjedu". Nakon ovih ohrabrujućih te utješnih riječi, rekao je Lovri da neka sve crkveno blago da siromašnima. Lovro je usvojio zadatak i tako ušao u ubožnicu i svo blago podijelio siromašnima.

U vrijeme Valerijanova progonstva, sudac i istražitelj upitaju Lovru za blago Crkve, na što Sveti Lovro pokaže na siromašne i kaže "Evo vam blaga Crkve, vječno blago koje ne umanjuje, već se svugdje može naći". Car Valerijan je navedenu gestu shvatio kao ruganje, te je osudio Lovru a smrt. Sveti Lovre bio je mučen, te se njegovo mučeništvo opisuje kao križni put pun nevolja. Na kraju mučenja, Sveti Lovro stavljen na rešetku ispod koje je gorio ugljen. Mučenje na roštilju Lovro je primio uz hrabrost. Njegove riječi "Sa ove strane sam dovoljno opečen, možete me okrenuti na drugu" zapisane su u povijesti. Mučeništvo se zbilo na dan 10. kolovoza 258. godine.

Zašto se slavi Sveti Lovro?

Prema pouzdanim izvorima, Sveti Lovro bio je mučen te ubijen 10. kolovoza 258. godine. Danas se navedeni svetac slavi kao simbol hrabrosti i pomaganja onima u potrebi. Kiša meteora koja je poznata pod imenom Perzeidi događaju se svake godine okvirno oko 10. kolovoza, stoga se simbolično nazivaju i suzama Svetog Lovre. Prije nego je umro, Sveti Lovro se molio Gospodinu da spasi Rim, a Rimljani su mu u čast tog zazivanja izgradili mnoge crkve. Prva posvećena crkva izgrađena je na mjestu njegovog mučeništva. Danas se Lovro slavi kao junak vjere i ljubavi, te poslušnosti.

Radi navedenog, papa Damaz je Svetome Lovri posvetio sljedeće riječi u epigrafu "Bičevi od strane krvnika, plamen, mučenje te lanci. Sammo ih je vjera Lovrina mogla nadvladati.. " Navedeni svetac danas je jedan od najpoznatijih svetaca na svijetu i štuju ga rimokatolici i pravoslavci, anglikanci i luterani. Budući da se kiša meteora događa svake godine u vrijeme njegovog spomendana, često možemo čuti kako se ovaj događaj naziva Suzama Svetog Lovre. Danas se Lovro posebno slavi u Rimu, čiji je i zaštitnik.

Kako se slavi Sveti Lovro?

Navedeni svetac se slavi i u Hrvatskoj. Najstarija i najpoznatija župa Svetog Lovre nalazi se u Požegi, i ona je sagrađena prije nešto više od 800 godina. Ova crkva je tako preživjela i 150 godina osmanlijske i muslimanske vladavine u 16. i 17. stoljeću. Potrebno je navesti kako je tada Požega imala 14 džamija i kako su jedini čuvari vjere bili tadašnji franjevci koji su čuvali crkvu Svetoga Lovre. Danas se najpoznatija crkva koja je posvećena Svetome Lovri nalazi u Trogiru.

Ova katedrala upravo je spomenik nulte kategorije i danas je zaštićena od strane UNESCO-a kao svjetska baština. Kako se slavi Sveti Lovro? Blagdan Svetog Lovre slavi se 10. kolovoza. Sveti Lovro se danas slavi u brojnim katoličkim zemljama, pretežito uz mise i razna događanja. Slavi se čak i u ljetnim danima kada na nebu možemo vidjeti veliki broj meteora ili takozvanih zvijezda padalica. Iako se ova pojava odvija više noći, njen vrhunac je oko desetog kolovoza, upravo na dan kada je navedeni svetac preminuo, pa se simbolično ovaj događaj naziva i Suze Svetog Lovre.


Tagovi: