Kada je blagdan Sveta Margareta

Kada je blagdan Sveta Margareta

Tko je bila Sveta Margareta?

Ime Margareta dolazi od grčke riječi "margarites", što u prijevodu znači biser. Među mnogim svetim Margaretama, jedna od najistaknutijih je Sveta Margareta Antiohijska, koja je poznata na Istoku još kao i sveta Marina. Njena nepokolebljiva vjera u Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga, te pripadnost jednoj Crkvi, otajstvenom Božjem djelu vođenom Duhom Svetim, čine je značajnom figurom u kršćanskoj tradiciji. Sveta Margareta Antiohijska rođena je 289. godine u Antiohiji, u pokrajini Pizidiji, koja se nalazi u današnjoj Turskoj. Roditelji su joj bili pogani. Otac Edezije bio je poznati poganski svećenik, dok je njena majka umrla rano, pa ju je odgojila dadilja koja je bila kršćanka. Tajno se odgajala u kršćanskoj vjeri, zavoljela Isusa i Mariju te primila sakrament krštenja, zavjetovavši se na djevičanstvo do smrti. Kada je njezin otac saznao da je postala kršćanka, silno se razljutio. Rimski carski upravitelj Antiohije, Olibrije, zaljubio se u Margaretu i poželio je oženiti, ali pod uvjetom da se odrekne kršćanske vjere i žrtvuje poganskim bogovima.

Zašto se slavi Sveta Margareta?

Sveta Margareta je odlučno odbila njegovu prosidbu, jer je bila uvjerena kako je vjera u Isusa jedina prava vjera. Olibriju se ovo nije svidjelo, te ju je za kaznu bacio u tamnicu i podvrgnuo ju teškim mučenjima, nadajući se da će slomiti njezin junački duh. Unatoč bičevanju, žeđu, glađu i drugim zlostavljanjima, Sveta Margareta je ostala čvrsta i vjerna svojem nebeskom Zaručniku. Na kraju su joj, nakon mnogih mučenja i patnji, odrubili glavu. Ovo se dogodilo na gradskom trgu 304. godine. Prije smrti, Margareta se molila Bogu da olakša bolove svakoj rodilji koja zazove njeno ime u molitvi, čime je postala zaštitnica rodilja. Njeno izmučeno tijelo kršćani su pokopali, a kasnije je nad njenim grobom izgrađena prekrasna crkva. Slikari je često prikazuju okruženu svjetlošću, s križem u jednoj ruci i lancem kojim je privezala zmaja, kojeg gazi nogama. Križ simbolizira njenu čvrstu vjeru u Krista, dok zmaj predstavlja pogansku zabludu i nasilje koje je pobijedila.

Kada je blagdan Sveta Margareta uopće?

Mnoge crkve i kapele diljem svijeta su posvećene su svetoj Margareti, što uključuje onu velebnu baziliku Svete Margarete koja se nalazi u gradu Montefiasconeu u Italiji, Ujedno, brojne crkve u Hrvatskoj su posvećene Svetoj Margareti, kao što su one u Gornjem Dubovcu kod Križevaca, Loboru, Motovunu, Vodnjanu, Dubravi, Bakru, Margečanu kod Ivanca, Štinjanu kod Pule, Pagu, Klenovici kod Novog Vinodolskog i brojnim drugim mjestima diljem lijepe naše. Sveta Margareta ubraja se među 14 svetih pomoćnika i ukazala se svetoj Ivani Orleanskoj. Uz Svetu Barbaru i Svetu Katarinu, Sveta Margareta je najpoznatija i najčešća zaštitnica u kršćanskoj tradiciji. Ona se zaziva kod napasti, neplodnosti, bubrežnih bolesti i gubitka majčina mlijeka. Također je zaštitnica žena, rodilja, trudnica, dadilja, mučenika, prognanika, umirućih lažno optuženih i seljaka. Spomendan i blagdan Svete Margarete se obilježava svake godine 13.7., no negdje se slavi 20.7. Tog dana se slave imendani za sve žene koje se zovu Margarita, Margareta, Marina i Biserka.


Tagovi: