Kada je blagdan Sveti Ivan

Kada je blagdan Sveti Ivan

Što je i kada je blagdan Sveti Ivan?

U kršćanstvu, brojni kršćani prepoznaju dva velika rođenja, a to su Isusovo rođenje i Ivanovo rođenje. Zbog toga mnogi vjernici posebno štuju svetog Ivana Krstitelja. Nakon Bogorodice, sv. Ivan Krstitelj ima najviše blagdana u liturgiji zapadne i istočne Crkve. Kada je blagdan Sveti Ivan je 24. lipnja kada se slavi njegovo rođenje, dok njegovo se mučeništvo obilježava 29. kolovoza. Kada je blagdan Sveti Ivan, brojni se štovatelji okupljaju na ovaj blagdan u crkvama kako bi svjedočili svoja osobna iskustva i doživljaje. U nekim krajevima zadržali su se i pretkršćanski kulturni običaji kao što su Ivanjski krijesovi. Moć i specifičnost svetog Ivana Krstitelja leži u tome što je Isus njega posjetio. Cijeli njegov život bio je posvećen iščekivanju Mesije odnosno Spasitelja, kojeg je on prepoznao i pokazao cijelom svijetu. Život svetog Ivana Krstitelja predstavlja putokaz prema Isusu, za koji se on pripremao cijeli svoj život, i to u pustinji kroz molitvu, post i razgovore s Bogom.

Gdje se slavi i kada je blagdan Sveti Ivan?

Kada je blagdan Sveti Ivan je svake godine 24. lipnja, dok se njegovo mučeništvo obilježava 29. kolovoza svake godine. Ime svetog Ivana znači Bog se smilovao, a to se odnosi na Božje milosrđe i poslanje proroka. Prema Novom zavjetu, Ivanovi roditelji, Elizabeta i Zaharija, nisu dugo mogli imati svoju vlastitu djecu, a kada im se napokon rodio sin, zavladala je velika radost kod njih doma. Ivanov otac, Zaharija, koji sve do tada nije mogao uopće govoriti, ponovno je progovorio nakon rođenja svojeg sina. Zemaljski život svetog Ivana Krstitelja završio je tako što ga je Herod Antipa zatvorio u tamnicu i potom mu dao odrubiti glavu zbog Ivanovog prigovora protiv preljuba. Sveti Ivan Krstitelj je bio hrabar, te se nije bojao govoriti istinu, i on je stavljao Božju istinu iznad svega. U čast svetog Ivana Krstitelja, kada je blagdan Sveti Ivan je 24. lipnja, te su podignute mnogobrojne crkve i osnovani redovi, kao što su Ivanovci i Malteški red.

Kako se slavi i kada je blagdan Sveti Ivan?

Kada je blagdan Sveti Ivan je 24. lipnja svake godine, a u čast njemu su podignute brojne crkve i bazilike. Jedna od najvećih kršćanskih bazilika posvećenih njemu nalazi se u Damasku. Danas je to džamija, a posjetio ju je papa Ivan Pavao II. zajedno s poglavarima mjesnih crkava, gdje se održao međureligijski susret. Još jedna poznata bazilika posvećena svetom Ivanu Krstitelju je Lateranska bazilika u Rimu, koja se nalazi izvan granica Vatikana i ima poseban eksteritorijalni status kao vlasništvo Svete Stolice. Sv. Ivan Krstitelj zaštitnik je mnogih skupina, uključujući pjevače, glazbenike, kožare, krojače, krznare, remenare, vunare, gostioničare, brusače, nožare, krštenike, zatvorenike, te one osuđene na smrt. Također je sveti Ivan Krstitelj zaštitnik Malte, Jordana te drugih gradova diljem svijeta. Kada je blagdan Sveti Ivan Krstitelja je svake godine 24. lipnja. U Hrvatskoj su po njemu nazvana mnogobrojna mjesta, kao što su Ivanec, Ivanić Grad, Sveti Ivan Zelina te Sveti Ivan Žabno. Ujedno, Kip svetog Ivana Krstitelja se nalazi iznad portala zagrebačke katedrale, odmah desno od rozete. Relikvije svetog Ivana Krstitelja se čuvaju u crkvi svetog Silvestra u Rimu te ujednou Amiensu, Francuskoj.


Tagovi: