Kada je blagdan Sveta Terezija

Kada je blagdan Sveta Terezija

Što je i kada je blagdan Sveta Terezija?

Kada je blagdan Sveta Terezija je 15. listopada. Sveta Terezija Avilska, koja je njegovala marijansku pobožnost od mladosti, suočila se s velikom tugom kad je u dobi od 12 godina izgubila majku. U svojoj boli molila je Gospu da joj bude majkom, što je označilo početak njezina dubokog marijanskog mističnog iskustva kroz koje je razmatrala tajne Kristova čovještva i Marijine nebeske slave. Rođena 1515. godine u uglednoj obitelji u Avili, Španjolska, Terezija de Ahumada odrasla je u obitelji s dvanaestero djece. S 21. godinu odlučila je stupiti u samostan karmelićanki u Avili, uzimajući ime Terezija od Isusa. Međutim, teška bolest primorala ju je da napusti zajednicu i gotovo se suočila sa smrću, no čudesno je ozdravila po zagovoru sv. Josipa. Povratkom u samostan, Terezija se neko vrijeme prepustila osrednjosti, zanemarivši molitvu i posvetivši se dugim razgovorima na samostanskim rešetkama. U dobi od 39 godina, odlučila je promijeniti svoj život i vjerno slijediti evanđeoske savjete, strogo poštujući redovničke propise. Iz tog razloga kada je blagdan Sveta Terezija je sredinom listopada svake godine.

Gdje se slavi i kada je blagdan Sveta Terezija?

Suočena s mnogim poteškoćama, Terezija je ustrajno radila na obnovi karmelićanskog reda, vraćajući se njegovim izvorima. Uz pomoć Ivana od Križa, surađivala je na obnovi Karmelskog reda. Njezinim naporima osnovan je novi Karmel, Bosonoge karmelićanke strogog opsluživanja, a Terezija je pronašla mir u molitvi koja ju je dovela do mističnih visina. U tom periodu napisala je djela kao što su Zamak duše, Knjiga Gospodinovih smilovanja te Put savršenosti. Sveta Terezija je osnivala brojne samostane diljem Španjolske. Kada je blagdan Sveta Terezija je 15. listopada svake godine. Preminula je 1582. godine u Avili. Proglasili su je blaženom 1614. godine, a 1622. godine su ju proglasili svetom, te je postala prva žena proglašena crkvenom naučiteljicom 1970. godine. Kada je blagdan Sveta Terezija je svake godine 15. listopada. Terezijin odnos s Djevicom Marijom bio je dubok i prožet mistikom. Njena pobožnost prema Mariji je započela je u mladosti nakon smrti svoje majke. Tada je Terezija molila Gospu da joj bude majkom, što je oblikovalo njezino duhovno putovanje te razmišljanje o Kristovom utjelovljenju i Marijinoj nebeskoj proslavi.

Kako se slavi i kada je blagdan Sveta Terezija?

U svojim mističnim iskustvima, Terezija se unosila duboko u prizore iz Marijinog života, kao što su Pohođenja, Navještenja, Prikazanja u hramu i Bijega u Egipat, razmišljajući o Marijinoj ulozi u vazmenom otajstvu. Terezija je vidjela Mariju kao prvu kršćanku, sljedbenicu i učenicu Krista, te uzor svih krjeposti. Smatrala je kako se svaki napredak na kršćanskom putu događa uz prisutnost Djevice Marije, koja zagovara za sve koji joj se povjeravaju. Svaki samostan koji je utemeljila bio je posvećen Mariji, koja je u njenom viđenju bila zaštitnica i majka redovnica. Terezija Avilska bila je odvažna i kreativna obnoviteljica, uvijek duhovno sjedinjena s Gospodinom. Pripisivala je Gospi milost stalne zaštite i svoga obraćenja. Kada je blagdan Sveta Terezija Avilska je 15. listopada. Papa Franjo je prilikom 50. obljetnice od njezinog proglašenja crkvenom naučiteljicom istaknuo njezino prepoznavanje Božje dobrote i neumorne ljubavi prema čovjeku te neprestane molitve za oprost. Kada je blagdan Sveta Terezija se obilježava svake godine 15. listopada.


Tagovi: