Zašto su dinosaurusi izumrli

Zašto su dinosaurusi izumrli

Dinosaurusi su zagonetka koja još čeka svoju odgonetku

Sama riječ dinosauria je grčka i doslovno znači strašni gušter, što prolično vjerno opisuje tog ogromnog gmaza koji je pored slona bio najveća kopnena životinja. Znamo da su ti zagonetni gmazovi nastali na zemlji prije oko 230 milijuna godina i da su potpuno nestali prije oko 65 milijuna godina, sve ostalo o njima znanstvenici mukotrpno i polako doznaju iz arheloških nalaza njihovih kostiju. No, dinosaurusi su zagonetka koja još čeka svoju odgonetku tih zagonetnih divova.

Misli se da su dinosaurusi živjeli u vrijeme tople i blage klime, da je tada bilo puno šuma, malo ili nikako trave i puno manje i manjih planina. Prvo se za njih mislilo da su veliki biljojedi, zatim su otkrivene srodne vrste koje su bili mesojedi i na kraju je pronađeni dokazi da je postojala i vrsta svejeda ili su te prehrambene sklonosti samo evolucijska prilagodba i uvjet opstanka u smjenama ledenih i sušnih razdoblja ne zemlji.

Dinosaurusi kao kopneni, morski i leteći gmazovi

O dinosaurima, naročito nakon filma "Jurski park" uvijek imamo predstavu golemih životinja, međutim znanstvenici su otkrili divove dužine 12 - 14 metara i malene primjerke od samo 39 centimetara, dok su kod ovih veliki samo zubi bili oko 30 centimetara. Zatim se otkriveni dinosaurusi kao kopneni, morski i leteći gmazovi, a za morsku vrstu se predpostavlja da su mogli doseći dužinu i do 30 metara i uz kitove je najveća životinja vodenog svijeta na zemlji.

Leteći dinosaurusi su postali preci ptica i općenito se smatra da je DNK dinosaura i dan-danas prisutan u pticama, pa i u običnim domaćim kokošima. Sinosauri su dugo smatrani hladnokrvnim gmazovima, no danas se vjeruje da su možda ipak bili toplokrvni. Zna se da su se legli iz jaja, a među nađenim fosilima ima i njihovih jaja, no, znanost još nije uspjela iz fosilnih ostataka otkriti njihov spol, izgled i boju niti kako su se glasali.

Dinosaurusi su nestali zbog leda, suše, asteroida

U vrijeme kada je Pangea obuhvaćala sve današnje kontinente, cijelu zemlju ovi veliki gmazovi su živjeli posvuda, migrirali su za hranom, za vrijeme ledenih doba su išli ka jugu, za vrijeme velikih suša su se selili ka sjeveru, za hranom, zato njihovih fosila ima po cijelom svijetu. Pangea je izgleda bila dinosaurski raj. E sad, dinosaurusi su nestali zbog led, suše, asteroida ili nečeg ddrugog o čemu još ne znamo ništa, još uvijek se spekulira.

Dinosaurusi i njihov opstanak ovisili su o izvorima hrane kao i sva druga živa bićaa na zemlji. Činjenica je da su i ledena doba i ekstremne suše bitno smanjivale izvore hrane, a udarac asteroida koji je možda izazvao takozvanu nuklearnu zimu je također smanjio izvore hrane iako se o tom Cicxulub asteroid izlazi sa vrlo oprečnim teorijama. Vulkanska teorija govori o ekstremnom zagrijavanju zemlje kroz razdoblje od 5 000 godina, što je opet ugrozilo prehranu, pa su dinosauri možda ipak nestali zbog gladi.


Tagovi: