Kada se mijenjaju gume

Kada se mijenjaju gume

Kada se mijenjaju gume i kada se stavljaju ljetne gume?

Kada krene toplije vrijeme mnogi vozači su u nedoumici i često se pitaju kada se mijenjaju gume? Kada se stavljaju ljetne gume? Promjena guma najčešće se vrši u travnju, točnije, od 15.4 kada one po zakonu više nisu obvezne. I dok u zakonu stoji kako bi se ljetne gume trebale staviti do 15.4, oe se mogu promijeniti i nešto prije, ili kasnije. Nije niti rijetkost da mnogi vozači ostavljaju zimske gume tijekom cijele sezone, a razlog tome je mišljenje kako su gume kvalitetnije i izdržljivije. I dok zakon navedeno ne zabranjuje, praksa navedeno nikako ne preporučuje.

Zimske gume rađene su s svrhom, stoga one neće biti najbolji izbor za ljetne mjesece. Mnogi bi rekli kako ne postoje drastične razlike, no potrebno je naglasiti kako je sami materijal drugačiji, stoga su zimske gume puno mekše te elastičnije, što znači da je njihova smjesa rađena da se u zimskim mjesecima ne stvrdne. Kada zimske gume vozite ljeti nećete iskoristiti puni potencijal guma, i potencijalno se možete dovesti u opasnost. Kada se mijenjaju gume? Zimske gume prema zakonu mijenjamo 15.4.

Kada se mijenjaju gume i zašto staviti ljetne gume?

Kada zatopli i kada krenu ljetni mjeseci, zimske gume ne mogu pratiti veću temperaturnu razliku, i upravo radi toga stavljaju se ljetne gume koje su prema građi čvršće te tvrđe i bolje leže na cesti. Za samu usporedbu, ako u ljetnim mjesecima imate zimske gume, vaš put kočenja mogao bi se produljiti i tako ugroziti ostale sudionike u prometu. Isto tako, gledajući s ekonomske strane, zimske gume u ljetnim mjesecima povećavaju trošak. Kako što je navedeno, radi svojeg sastava te materijala i radi zagrijavanja cesti, zimske gume se brže troše i radi same promjene u svojoj strukturi one ne mogu reagirati kvalitetno na većim temperaturama.

Kada se mijenjaju gume i kako možemo razlikovati ljetne te zimske gume? Ljetne gume na sebi nemaju posebnije oznake, no lako ih je prepoznati prema manjim ripnama te drugačijem dizajnu. Gume koje će na sebi nositi oznaku M+S - Mud + Snow označavaju takozvane cjelogodišnje i zimske gume. Zimske gume će uz svoju oznaku imati i pahuljicu. Kada se mijenjaju gume i da li su cjelogodišnje gume dobar izbor? One mogu poslužiti kao kratkotrajnije rješenje, no u zimskim mjesecima kada temperatura padne ispod 7 stupnjeva one ne reagiraju jednako dobro kao zimske gume, a kada je temperatura iznad 7 stupnjeva one isto tako ne reagiraju kao ljetne gume.

Kada se mijenjaju gume i kako čuvati skinute gume?

Ako ste jedni od onih koji redovito mijenjaju svoje gume, ona sigurno znate kako ih čuvati. No, postoje određene stavke koje je potrebno uvažiti ako želite svojim gumama pružiti maksimalnu zaštitu i produljiti njihov vijek trajanja. Kada se mijenjaju gume i kako čuvati skinute gume? Kada se gume skidaju potrebno je pratiti njihovu poziciju. Kada su skinute poželjno ih je oprati i pregledati, ako postoje oštećenja potrebno ih je sanirati. Ako se gume skidaju bez felga, tada ih je potrebno složiti da stoje u horizontalnom položaju. U slučaju da se gume skidaju s felgama, tada se one mogu objesiti ili se slažu vertikalno jedna na drugu.

Gume je potrebno čuvati u tamnom prostoru, na temperaturi do 35 stupnjeva. Gdje čuvati gume? Ako nemate garažu ili podrum, tada svoje gume možete skladištiti u hotelu za gume. Cijena čuvanja će ovisiti o raznim faktorima, stoga dobro istražite. Kada se mijenjaju gume? Ljetne gume prema zakonu stavljamo 15.4, dok zimske gume stavljamo 15.11. Ukoliko vas se uhvati u prometu bez adekvatnih guma, tada ćete platiti novčanu kaznu i bit ćete isključeni iz prometa.


Tagovi: