Kada završava zima

Kada završava zima

Kada završava zima kod nas

Hrvatska se prema svom položaju nalazi na jugu Europe i smatra se mediteranskom zemljom zbog dugačkog obalnog pojasa dužinom Jadranskog mora. Međutim Hrvatska ima vrlo različite predjele, ne samo mediteransko područje već i gorski dio, kontinentalni dio koji se sastoji od brdovitih krajolika do slavonske ravnice. U svakom od krajeva Hrvatske možemo defiirati kada završava zima je nije isto.

Kalendarski zima počinje 21. prosinca i kalendarski datum kada završava zima je 21. ožujka. Prirodni tokovi su međutim sasvim različiti između mediteranskog dijela i kontinentalne, ali i gorske Hrvatske. Možemo reći da zima u gorskim predjelima traje najdulje zbog visokih planinskih vrhova i velike nadmorske visine, stoga zima ovdje traje i par mjeseci dulje nego u kontinentalnom dijelu.

U priobalnom dijelu i na otocima zima traje kraće naročito u južnoj Dalmaciji gdje je toplije zbog položaja, nego na primjer na sjeveru Istre. Za kontinentalni dio možemo reći da zima traje podjednako dugo uz moguću razliku od tjedan do dva ovisno radi li se o područjima koji su bliže gorskim predjelima ili ne.

Kada završava zima na sjeveru Europe

Za razliku od naše zemlje koja je u Europi smještena na jugu Europe, zemlje koje se nalaze na sjeveru Europe imaju puno dužu zimu. Zimski period u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, te na Grenlandu traje i do pola godine. Razlog tome je što su te zemlje smještene vrlo sjeverno i u blizini su sjevernog pola, te se za razliku od naše zemlje nalaze udaljenije od ekvadora gdje je najtoplije.

Kada završava zima na sjeveru Europe možemo reći zapravo onda kada započinje ljeto, jer jesen i proljeće se spajaju s blagim ljetom. Ljetnih vrućina na sjeveru Europe gotovo da i nema, već ljeta izgledaju kao proljeća i jeseni kod nas.

U nekim se predjelima sjeverne Europe izmjenjuju sva četiri godišnja doba no ona zapravo izgledaju potpuno drugačije nego što je to slučaj u našoj zemlji, pa zapravo teško je raći kada završava zima u ovim predjelima. Polarne svjetlosti tamo su uobičajena pojava naročito zimi kada se sunčeva svjetlost prelama i stvara prekrasne slike šarajući nebo, pa su i zime na sjeveru Europe ne samo pune snijega već i čudesnih nebeskih slika.

Kada završava zima na sjevernom polu

No, kada završava zima na sjevernom polu? Globalno zatopljenje mijenja klimu u svakom kutku zemljine površine, pa tako i na sjevernom i južnom polu. Slušamo upozorenja stručnjaka kako globalno zatopljenje topi velike ledenjake i odlama ih, te se zbog toga podiže razina mora i moglo bi se dogoditi u nekoj bliskoj budućnosti da neki priobalni gradovi budu potpuno poplavljeni.

Iako mislimo da zima na sjevernom polu traje cijele godine, to ipak nije sasvim točno. Postoje dijelovi godine kada zrake Sunca dopiru i do površine sjevernog pola, te se otapa snijeg i počinje rasti vegetacija. Životinje koje borave na sjevernom polu se bude iz zimskog sna i hrane, te razmnožavaju u tom dijelu godine koji kratko traje.

Stoga možemo reći kada završava zima na sjevernom polu dolazi period proljeća koje postaje vrlo brzo blago ljeto i hladna jesen, te se zima kroz par mjeseci ponovo vraća i snježni pokrivač prekriva zelenilo i priroda se umrtvljuje ponovo, a led se ne otapa zbog promjene godišnjih doba već zbog globalnog zatopljenja za koje kriv čovjek.


Tagovi: