Kada je nova godina

Kada je nova godina

Kada je nova godina kineska

Svima nam je poznato kada je nova godina, prema našem kalendaru koji se upotrebljava u svijetu u velikoj većini nova godina je 01. siječnja. No kineska nova godina se razlikuje i nije u skladu s našim kalendarom. U 2024. godini kineska nova godina je započela 09. veljače i trajat će do 28. siječnja 2025. godine. Kako vidimo kineski kalendar traje kraće nego kalendar zapadnjaka.

Kineski kelendar je specifičan i svaka godina je obilježena određenom životinjom te se periodički ponavljaju godine u kojoj ta životinja vlada. Tako na primjer ova kineska godina je godina zmaja i vrlo je znakovita za sve osobe koje su rođene u prethodnim godinama zmaja kao na primjer 2012,2000,1988,1976 i tako dalje unazad svakih 12 godina.

Osim zmaja tu je još 11 životinja poput psa, pijetla, štakora, zmije, zeca, tigra, bivola, majmuna, konja, jarca i svinje. S obzirom da ima 12 životinja svakih 12 godina se mijenja godina koja je posvećena određenoj životinji, te to predstavlja osnove kineskog horoskopa i kada je nova godina za kineze.

Kada je nova godina za pravoslavce

Julijanski kalendar se također razlikuje od zapadnjačkog kalendara iako pravoslavci koriste zapadnjački kalendar, datum kada je nova godina prema Julijanskom kaledaru drugačije je određen.

Po Julijanskom ili gregorijanskom kalendaru datum kada je nova godina je 14. siječnja, te je karakterističan za ljude pravoslavne vjere. Obilježava se u Rusiji, Ukrajini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji dijelovima Bosne i Hercegovine, Moldaviji, Gruziji, te Armeniji gdje žive pravoslavci. Čak i u Hratskoj srpska manina obilježava datum 14. siječnja kao datum nove godine. Ova tradicija postoji i u nekim dijelovima Švicarske, te kod galske zajednice u Škotskoj.

Međutim danas kako bi se prilagodili ostatku svijeta, točnije od 1700. godine kada je car Petar Veliki u Rusiji dekretom odredio da je 01. siječnja datum nove godine, ostala je samo tradicija gregorijanskog kalendara pa i pravoslavci slave novu godinu kada i ostatak zapadnjačkog svijeta kao službeni početak nove godine kako ne bi odstupali i u drugim datumima koji slijede iza nove godine, poput prvog maja koji je internacionalni praznik rada.

Kada je nova godina za muslimansku zajednicu

Muslimanska zajednica počiva na temeljima muslimanske vjere i te hidžretska nova godina započine sasvim drugačije nego prema zapadnjačkom kalendaru. Kada je nova godina prema muslimanskom kalendaru određeno je da to bude tokom drugog tjedna u kolovozu. Međutim danas u državama gdje većinski živi muslimanski narod ne održavaju se velike proslave već je datum muslimanske nove godine državni praznik.

Datum kada je nova godina za muslimane koristi se više od 1440 godina, te se kalendar koristi za sve važne događaje u muslimanskoj veri uključujući i ramazan, ramazanski bajram, te početak hadža. Muslimanska godina traje 354 ili 355 dana slično kao i prema zapadnjačkom kalendaru. Godina ima 12 mjeseci pri čemu je prvi mjesec u muslimanskoj godini muharem, a zadnji zulhidže.

Svaki mjesec započinje opažanjem mjeseca mlađaka, te se prema izračunima svake godine računa datum koji je određen kao datum muslimanske nove godine. Što bi značilo da nije svake godine nova godina na isti datum u mjesecu kolovozu, već se izračunom dobiva točan datum.


Tagovi: