Zašto mačke noću vide bolje

Zašto mačke noću vide bolje

Mačke i njihova izvanredna osjetila

Mačke s ljudima dijele ista osjetila - vid, njuh te sluh, dodir i okus. No navedene sposobnosti su kod mačaka nešto izvanrednije, i upravo zato se njihova percepcija okolnog svijeta razlikuje od našeg. Mačka se kao životinja opisuje kao maleni mesožder, a vjeruje se kako potječe od divljih afričkih predaka. Danas postoje raze vrste mačaka, no sve dijele iste prednosti. Mačka je vješt grabežljivac i smatra se kako jede preko 1000 vrsta raznih životinja. Po prirodi su veoma pametne te lukave, stoga vam se poneki put može činiti kako mačka "razmišlja" prije nego nešto učini.

Mačke će komunicirati međusobno i s vlasnikom uz pomoć glasa (mjaukanjem, predenjem, režanjem, frktanjem, škljocanjem, i ostalim glasovima), kao i govorom tijela. I dok se mačka danas gleda kao kućni ljubimac, ona isto tako može veoma jednostavno živjeti i u divljini gdje se može pridružiti koloniji. Povezanost mačaka i ljudi dovelo je do toga da je ova životinja često spominjana u mitologiji te legendama diljem svijeta. Vjeruje se kako se prva mačka pripitomila u drevnom Egiptu, gdje je i dobila status kultne životinje.

Mačke imaju odličan vid

Smatra se kako je mačji vid čudo prirode. Oči mačaka razlikuju se od ljudskih, i one su prilagođene za tamu i svjetlo. Mačje oči sastoje se od štapića te čunjića koji su smješteni iza mrežnice, i zahvaljujući njima mačka može biti uspješan noćni lovac ili normalni ljubimac. Štapići koji se nalaze u mačjim očima su zapravo fotoreceptori koji odlično reagiraju na slabo svjetlo. U suton ili svitanje mačke su najaktivnije, stoga im navedene vidne stanice omogućuju bolje raspoznavanje plijena.

Najveći broj štapića nalazi se na samom vodoravnom potezu preko sredine mačje rožnice, što će mački pomoći da otkrije iznenadne pokrete koji se mogu dogoditi oko nje. Smatra se kako je noćni vid mačaka do 6 puta precizniji od ljudskog. Mačke također imaju i reflektivni sloj stanica Tapetum lucidum i one se nalaze iza mrežnice. Pomažu u reflektiraju ulaznog svjetla kroz štapiće i tako mrežnica postaje duplo senzitivna. Mačje oko isto kao i ljudsko reagira na svjetlo, te se zjenica širi ili sužava. Mačje zjenice su kontrolirane od daleko svestranijih mišića, što znači da se zjenica može suziti na crtu ili raširiti da ispuni očnu jabučicu.

Mačke se mogu pohvaliti i dobrim sluhom, njuhom i opipom

Kada bi sa strane maknuli odličan vid, mačke bi i dalje bile odlični lovci. Sluh im je također odlično razvijen, razvijeniji od psećeg. Mačka može čuti frekvenciju do 65.000 Hz, i može rotirati uši do 180 stupnjeva. Kada se fokusiraju na zvuk traže lokaciju zvuka i zatim se upute prema njemu. Osim zvuka, mačka također ima odličan njuh te okus. Poput ostalih životinja, mačka će uz pomoć mirisa te okusa provjeravati svoju hranu. Ono što je kod mačaka posebno je organ koji se napola koristi za njuh, i napola za okus - Jacobsonov organ.

Mačke se također mogu pohvaliti i izvanrednim opipom. Njihove osjetilne dlake koje se nalaze na obrazima (takozvani brkovi) služe kao superosjetljivi sustav za otkrivanje pokreta. Mora se priznati kako je mačka kao životinja odlično opremljena za svoji stil života. Najbolje funkcionira kada je mrak ili kada je suton i kada može aktivno loviti. Uzevši u obzir sva osjetila, mačka zaista ima veoma impresivan paket za preživljavanje. Radi svojih izraženih osjetila često se nazivaju životinjama sa šestim čulom.


Tagovi: