Kada beba smije u polusjedeći položaj

Kada beba smije u polusjedeći položaj

Kada se beba stavlja u polusjedeći položaj?

Mnogi se roditelji često pitaju s koliko mjeseci njihovo dijete smije zauzeti polusjedeći položaj, i kada je ono sposobno za samostalno sjedenje? Kako bi dijete savladalo navedene vještine potrebna je kontrola nad glavicom i vratom. Poput drugih pitanja o razvoju djece, odgovor na ovo pitanje je svakako individualan i ovisit će o stupnju razvoja pojedinog djeteta. No, može se reći kako postoji određeni tempo razvoja te usvajanja vještina. Kada se beba stavlja u polusjedeći položaj?

Promatramo li tromjesečno dojenče koje leži na leđima, tada možemo vidjeti kako ima nesimetrično držanje vlastite glave te ekstremiteta. Uzrok ovome je djelovanje takozvanog asimetričnog toničkog refleksa vrata na ostale ekstremitete. Na strani gdje je okrenuto lice ekstremiteti su ravi, dok su na drugoj skvrčeni. U četvrtom mjesecu ovaj refleks će se gubiti, što će rezultirati simetričnim držanjem. Upravo se u tom razdoblju polako stvaraju potrebni uvjeti kako bi dijete usvojilo vještine sjedenja.

Pokus prvog posjedanja izvode pedijatri, na način da dijete leži na leđima, uhvati se za podlaktice i privlači k nama. Kada je dijete u dojenačkom dobu glavica će padati unazad, dok će kod tromjesečnog djeteta glavica kratko biti uspravna. Krajem petog mjeseca dijete će pokazivati snažniju fleksiju, koja se može vidjeti na način da brada skoro dodiruje pra. Ovdje će dijete snažnije gibati podlaktice, kukove te koljena i tako se ostvaruje prvi pravi sjedeći položaj.

Kako znati kada je beba spremna za polusjedeći položaj?

Kada pokušamo dijete u njegovom prvom tromjesečju nasilno staviti u sjedeći položaj, vidjet ćete kako se nadzire pogrbljena kralježnica. Kod djeteta koje je napunilo 4 mjeseca života sama pogrbljenost može biti djelomičnog tipa, i to u lumbalnom dijelu. U ovome razdoblju samo dijete može zauzeti polusjedeći položaj, primjerice, roditeljima u krilu. Dijete koje je između 6. i 8. mjeseca života već će sjediti samostalno, uz mogućnost podupiranja ruke na koljeno. Ovdje gore navedena grba na kralježnici više nije vidljiva.

Kako znati kada je beba spremna za polusjedeći položaj? Dijete možemo posjedati tek onda kada je oo savladalo kontrolu nad svojom glavicom ili vratom. Potrebno je imati na umu kako se djeca razvijaju različitim intenzitetom, stoga je potrebno za svako pitanje oko razvoja obratiti se svome pedijatru. Stupanj razvoja i motoričkih sposobnosti prati se kod prvih djetetovih mjeseci života. Dijete bi trebalo sve osnovne motoričke sposobnosti razviti do dvanaestog mjeseca života. Upravo ovdje djeca krenu samostalno hodati, iako se samostalno kretanje bez pomoći tek postiže u 18. mjesecu života.

Na što obratiti pažnju kada se beba stavlja u polusjedeći položaj?

Potrebno je naglasiti kako je svako dijete posebno te specifično. Ne razvijaju se sva djeca jednako, no ipak postoje određene okvirna granice kako treba izgledati normalan razvoj motorike. Vjeruje se kako bi dijete trebalo sjediti već s 6 mjeseci, no za to je potrebna i pomoć roditelja. Polusjedeći položaj svakako doprinosi razvoju sjedećeg položaja, no kako uopće definirati samostalno sjedenje djeteta? Samostalno sjedenje će podrazumijevati sjedenje gdje će dijete samostalno i bez pomoći zauzima položaj i drži ga.

Ovdje majka može ostaviti bebu u ležećem položaju, iz kojega će se ona dići i staviti samostalno u sjedeći položaj. Polusjedeći položaj kreče se prakticirati u četvrtom mjesecu života, a prvi test radi pedijatar koji pokazuje roditeljima kako pomoći djetetu da ostvari sjedenje. Što ako dijete ne može samostalno zadržavati sjedeći položaj? Ako dijete pri sjedećem položaju pokazuje presavijanje i padanje trupa prema naprijed, to bi mogao biti znak slabijeg tonusa trupa, što je znak odstupanja u normalnom motornom razvoju. U ovome slučaju potrebno je zatražiti stručno mišljenje dječjeg fizijatra.


Tagovi: