Kada treba posjetiti psihologa

Kada treba posjetiti psihologa

Kada treba posjetiti psihologa i kako prepoznati potrebu za psihologom?

Možda ste i razmišljali o tome da posjetite psihologa, no u toj namjeri su vas prestrašile razne predrasude koje se povezuju s odlaskom psihologu. Većina misli kako psihologu odlaze ljudi koji imaju ozbiljne mentalne ili duševne probleme, a sve radi nedovoljno informiranosti i neprovjerenih informacija vezanih za mentalno zdravlje. Razmislite si koliko ste se puta pojadali prijatelju, partneru ili roditeljima. Jesu li vas oni proglasili ludima? Naravno da ne. Psihologa je potrebno gledati kao stručnijeg prijatelja koji će vam konkretnije objasniti što bi trebali poduzeti u vašem životu.

Kvalitetan i otvore razgovor potreban je svima nama, i to ne znači da "nismo baš svoji", već da tražimo rješenje na mogući problem. Kada treba posjetiti psihologa? Onda kada shvaćamo da sami sebi ne možemo pomoći. Kada nam savjeti drugih nisu dovoljno dobri i kada smo se našli u krugu života iz kojeg ne vidimo izlaz. Nemojte misliti kako trebate svakodnevno patiti, crpiti svoju psihofizičku energiju i kako je to život. Ako ste svjesni da ste zapeli, tada ste si sami odgovorili na pitanje kada treba posjetiti psihologa.

Kada treba posjetiti psihologa i kako znati da je vrijeme za psihologa?

Ukoliko se nađete u sljedećim stavkama, tada je potrebno zatražiti jedan zreli i stručan razgovor s psihologom. Naime, svaka osoba se u nekom periodu svog života susrela s povećanim stresom i situacijama koje su bile traumatične po naše mentalno zdravlje. I dok će mnogi možda dobro iskontrolirati svoje emocije i blokirati traume, neki će cijeli život razmišljati o određenim stvarima i tako živjeti u vlastitom kavezu. Kada naše misli postanu neuredne i kada se pojavljuje potreba za analiziranjem svake odluke, tada je potrebna pomoć. Kada treba posjetiti psihologa? Psihologu bi se trebali obratiti ako primjećujete sljedeće:

Stvari doživljavate na intenzivniji način, ne možete prestati razmišljati o traumama koje ste preživjeli i krivite ih za sve svoje neuspjehe, osjećate redovite glavobolje te bolove u trbuhu radi živčanosti, tražite spas u alkoholu i tabletama za smirenje, posustajete na poslu i u svakodnevnom životu, gubite interes za stvarima koje su vas jednom interesirale, bližnji su zabrinuti za vas. Sve su ovo razlozi koji vam daju odgovor na pitanje kada treba posjetiti psihologa.

Kada treba posjetiti psihologa i kako se otvoriti psihologu?

Psihologu ne trebate dolaziti pripremljeni, već s željom da se otvorite i da vam se pruži željena pomoć. Kada treba posjetiti psihologa i kako se otvoriti psihologu? Psihologa je potrebno posjetiti onda kada vam je svega polagano dosta i kada osjetite da živite kao pod kočnicama. Kada odaberete i posjetite psihologa prvi puta, potrebno je znati sljedeće: U redu je da zaplačete - Terapija je vrijeme kada se možete u potpunosti otvoriti i kada možete biti ranjivi bez osude.

Ne trebate pripremati govor - Nemojte se zamarati s time kako ćete se izražavati i da li će nešto zvučati lijepo ili grozno. Psiholog će vas kroz pitanja navoditi da dajete sve potrebne odgovore. Instant pomoć je nemoguća - Ne možete unaprijed znati koliko će vam razgovora ili terapija trebati, niti se trebate s time zamarati. U početku psiholog vas mora upoznati, vidjeti kako razmišljate i koji su obrasci vašeg ponašanja. Sve navedeno je proces. Ne morate se kliknuti s psihologom - Imajte na umu da se možda nećete kliknuti s psihologom, što je sasvim razumljivo. Potrebno je potražiti osobu koja vam sjeda i pred kojom vam nije neugodno.

Terapija je putovanje - Jedan razgovor nije dovoljan da shvatite što nije u redu. Terapija se opisuje kao putovanje na kojemu opet upoznajete sebe i na kojemu shvaćate tko ste. Terapije nisu zabavne - Nemojte smatrati terapiju kao kavu s prijateljima. One su često veoma teške te izazovne, sve u cilju kako bi popravili obrazac svog ponašanja i kako bi krenuli u bolji život. Kada treba posjetiti psihologa je pitanje koje si mnogi postavljaju. Kada osjetite kako vas sve guši i kako niste svoji, tada je vrijeme da zatražite pomoć.


Tagovi: