Kada počinje sezona kupanja

Kada počinje sezona kupanja

I sezona kupanja je počela ovisiti o klimatskim promjenama

Toplije proljeće ne znači da je i temperatura vanjskih voda već pogodna za kupanje, to je zbog toga što se zrak brže zagrijava od vode, no dogodi se da se ipak i more rano zagrije na proljetnim povišenim temperaturama, čak od 20 - 25°C i on odvažniji ulaze u vodu, jednako je i s jesenskim kupačima. I sezona kupanja je počela ovisiti o klimatskim promjenama, pa se neki počnu kupati već u svibnju, a u lipnju je već ljeto.

Svaka sezona kupanja je praćena uputama kupačima kako da sigurno i zdravo uživate u vodi jedinom eikasnom osvježenju protiv ljetne žege i sparine i opasnosti koje vas vrebaju ako siti ili prevrući naglo uđete u vodu. Bez obzira kolika je temperatura vode u vodu uvijek treba ulazit polako, navlažiti ruke, ramena, lice i vrat i pustiti da se tijelo polako prilagodi na temperaturu vode. Ovo je važno naročito ako u vodu ulazite nakon dužeg sunčanja.

I kad počne sezona kupanja temperature vode mogu varirati

Naše Jadransko more ima svoje hrabre kupače koji u njega ulaze i prije sezone kupanja, postoje i ljubitelji zimskog kupanja, no u travnju su temperature mora tek između 16 - 17°C, za većinu prehladno za kupanje. U svibnju je temperatura od 18 - 19°C, a krajem sibnja i u lipnju je već između 20 - 21°C. Ovo je već ugudno za kupanje, no, i kad počne sezona kupanja temperature vode mogu varirati, ali se do jeseni obično ne spuštaju ispod 20°C.

Prava sezona kupanja počinje kada more dosegne temperature 22 - 23°C, a idealno je kada temperatura mora dosegne od 24 - 26°C, tada more odgovara svima čak i onim najzimogroznijima. Općenito toplije more vole djeca i starije osobe, a temperature iznad 27°C baš i nisu svima ugodne. Na otvorenim bazenima je slično, dok je voda u rijekama i jezerima uvijek hladnija od mora, no, mnogi ljudi ne vole kada voda za kupanje pretopla.

Sezona kupanja i kodeks sigurnosti na vodi

Gdjegod se odlučite kupati za vrijeme ljetnih vrućina trebate voditi računa o sebi i svojoj sigurnosti kao i o sigurnosti drugih kupača. U javnim otvorenim bazenima se naplaćuju ulaznice i osigurava nadzor za zdravstveno sigurnosne situacije, a čistoća vode za kupanje se kontrolira na moru, jezerima, bazenima i rijekama. Većina javnih plaža upošljava spasioce na vodi. Sezona kupanja i kodeks sigurnosti na vodi su obvezujući za sve naročito ako ste na kupanju s malom djecom.

Sezona kupanja na mjestima koji nemaju trenirane spasioce na vodi je opasnija i u svim opasnim situacijama zovite broj 112. Kodeks sigurnosti na vodi navodi, ne ulazite vrući u vodu, ne plivajte netom nakon obroka, ne plivajte ako pijete alkohol, ne skačite na mjestima nepoznate dubine vode, plivajte blizu spasilaca, nikada ne plivajte sami, poštujte sve upute i znakove spasilaca, ako uočiš u vodi nekog u nevolji pozovi pomoć, ako se sami nađete u nevolji, budite mirni, plutajte, mašite rukama i pokušajte dozvati pomoć.


Tagovi: