Do kada se mogu zamijeniti kune u eure

Do kada se mogu zamijeniti kune u eure

Do kada se mogu zamijeniti kune u eure i što ako ste pronašli zaboravljene kune?

Mnogi od nas i dalje pronalaze zaboravljene kune, što svakako dovodi do pitanja do kada se mogu zamijeniti kune u eure i da li je to još opće moguće? Od 1. siječnja 2023. godine u Hrvatskoj je službena valuta euro. Od 2. siječnja 2023. godine svi su građani mogli zamijeniti svoje pronađene kune u eure u svim poslovnicama koje su to dozvolile - Hrvatska pošta, Fina, banke. Fizički novac bilo je potrebno promijeniti osobno, dok se novac na žiro te tekućim računima automatski transformirao u eure.

Mnogi su mislili kako će se navedena praksa primjenjivati barem prve dvije godine dok euro u potpunosti ne izgura sve kune, no to nije slučaj. U 2024. godini ostatak kuna ne možemo više promijeniti u eure u navedenim poslovnicama, što kod mnogih postavlja pitanje što s tim novcem? Građani koji su pronašli kune moći će ih i dalje zamijeniti za eure, no samo osobnim dolaskom na šalter Hrvatske Narodne Banke. Od 1. siječnja 2024. godine svoje kune ne možete više zamijeniti u eure u poslovnicama Fine ili Hrvatske pošte.

Gdje se mogu zamijeniti kune u eure?

Potrebno je napomenuti kako na službenoj web stranici Europske središnje banke ESB (u koju pripada i Hrvatska Narodna Banka) stoji kako je rok za zamjenu kuna u eure do 31. prosinca 2025. godine. Navedeno se odnosi striktno na kovanice. Što ako imate novčanice, kako onda zamijeniti kune u eure? Novčanice možete striktno zamijeniti u Hrvatskoj narodnoj Banci bez ikakvog vremenskog ograničenja. Ako svoje zaostale kune želite zamijeniti za eure, tada ćete to morati učiniti na način da osobno dođete na glavi šalter HNB-a u ulici Franje Račkog 5, Zagreb.

Odgovor na pitanje gdje se mogu zamijeniti kune u eure je HNB. Prema dostupnim informacijama, HNB će trajno vršiti zamjenu novčanica kuna za eure, i to do 31. prosinca 2025. godine. Kune će se moći zamijeniti osobnim dolaskom, a iznosi koji su manji od tadašnjih 15.000 kn mogu se na osobnu odgovornost poslati putem pošte na adresu hrvatske Narodne Banke. Ako imate za zamijeniti iznos koji je veći od 40.000 kuna ili preko tisuću kovanica, tada je potrebno da prethodno najavite svoji dolazak na mail adresu Hrvatske Narodne Banke.

Da li je potrebno zamijeniti sve kune u eure?

Bilo bi poželjno da se što više kuna vrati u HNB i da se zamijene za eure. No, nitko vam ne brani da si koju kovanicu ili novčanicu sačuvate za uspomenu. Od 1. siječnja 2024. godine sve kune se mjenju u eure isključivo u Hrvatskoj Narodnoj Banci. Zamjena kune u eure obavlja se bez dodatnih naknada. Također, zamjena se odvija bez vremenskog ograničenja. Sve dodatne informacije vezane za kune u eure možete pronaći na službenoj stranici Hrvatske Narodne Banke.

Da li se kune mogu zamijeniti u eure ako osoba živi van Hrvatske? HNB omogućila je zamjenu novca osobnim dolaskom u poslovnicu, ili slanje novca putem pošte u iznosu do 15.000 kuna (na vašu odgovornost). Ako živite u inozemstvu i imate kune koje želite pretvoriti u eure, to možete napraviti na način da iz inozemstva pošaljete osiguranu pošiljku u vrijednosnom pismu. Kod zamjene potrebno je navesti i vlastito ime i prezime, prebivalište, broj telefona, mail adresu, informaciju o načinu preuzimanja novaca. Ostale dodatne informacije dostupne su na službenoj stranici Hrvatske Narodne Banke.


Tagovi: