Kada beba smije jesti palentu

Kada beba smije jesti palentu

Vaša beba smije jesti palentu već sa šest mjeseci

Zbog mogućih alergija na neke namirnice bebama se nove namirnice polako uvode u prehranu i to tek kada ih počnete privikavati na krutu hranu između 5,5 - 6 mjeseci, a prema tablicama bebi prehrane kukuruz se bebama ne bi smio davati prije 10 mjeseca života. Ipak, to ne vrijedi za kukuruzni griz jer vaša beba smije jesti palentu već sa šest mjeseci, zapravo ju možete početi privikavati već sa 5,5 mjeseci čim joj počnete davati krutu hranu.

Vaša beba za prvo kušanje palente treba samo dvije žlice kukuruznog griza bez glutena i jednu šalicu vode ili mlijeka, može biti adoptirano ili majčino mlijeko. Vodu ili mlijeko zakuhajte u manjoj posudi, postupno dodajite griz uz miješanje, ako je palenta pregusta razrijedite je sa malo mlijeka i ohladite prije hranjenja. Kod dohrane se obično bebama daje jedan kruti obrok, a ostalo hranjenje je dojenje ili bočica, jer se bebe polako moraju navikavati na nove namirnice i nove okuse.

Beba voli kašice i možete ih skoro sve miješati s palentom

U početku bebama dajete uglavnom kašastu hranu, jer svaka beba voli kašice i skoro sve ih možete miješati sa palentom. Kašice od kuhanog voća, povrća i mesa bebama možete davati zasebno, ali možete ih pomiješati i s palentom, tako se bebe brže privikavaju na palentu. Kasnije možete svojoj bebi dodavati i piree ili kašice od svježeg voća i povrća i tako palenti dodati nove okuse. Što god dodate osnovnoj kašici od palente promijenit će joj okus.

Kako više budete eksperimentirali s okusima i namirnicama otkrit ćete da vaša beba jednako voli palentu s povrćem (kašice od mrkve, bundeve, tikvice), s voćem (pire od jabuke, kruške, banane), a ako umiješate u palentu i jogurt bez dodanog šećera i to će se svidjeti vašooj bebi. Prve obroke s palentom uvijek pripremajte u malim porcijama, pratite reakije vaše bebe pri hranjenju, bebinu stolicu nakon uvođenja novih namirnica i odmah se javite pedijatru ako primijetite neku alergijsku reakciju.

Palenta ima neutralan okus zato će je vaša beba brzo prihvatiti

Kukuruzni griz za bebe se proizvodi bez glutena, provjerite to na deklaraciji proizvoda pri kupovini. Palenta ima neutralan okus zato će je vaša beba brzo prihvatiti, a zbog toga također možete miješati sa svim drugim vrstama kašica i pirea. Kukuruzni griz sadrži vitamine B kompleksa, vlakna, minerale i karotenoide, stvara osjećaj sitosti kod bebe, daje energiju i antioksidativnu zaštitu, ubrzava probavljanje hrane, odlično regulira probavu i redovnu stolicu i odlična hrana je bebama koje imaju tvrdu stolicu.

Ako želite da vaša beba kuša jaje s palentom posavjetujte se sa pedijatrom. Palenta sa jajetom se priprema tako da odvojite bjelanjak od žumanjka i dok kuhate palentu prvo umiježate žumanjak, a tek onda razmućeni bjelanjak. Palenta je sjajan obrok kod bebinog uvođenja u nove okuse, namirnice i krutu hranu, jer se u nju mogu umiješati sve namirnice na koje želite priviknuti svoju bebu, a i sve bebe obično dobro reagiraju na palentu, brzo se privikavaju na nju i na sve druge okuse koje joj dodajete.


Tagovi: