Kada se mogu paliti svijeće na kamenitim vratima

Kada se mogu paliti svijeće na kamenitim vratima

Upaljene svijeće na kamenitim vratima su vapaji nevoljnika

Rečenica "upali svijeću na kamenitim vratima" se uvukla u svakodnevni govor Zagrepčana, izgovara se, kad god se netko nađe u nevoljama ili želi izmoliti neko čudo za neku nerjeđivu situaciju, naravno, gore tamo i svijeće zahvalnice. Uglavnom, upaljene svijeće na kamenitim vratima su vapaji nevoljnika, gore svijeće kao nijema molitva Majci Božjoj od kamenitih vrata da im pomogne u bilo kojoj teškoj situaciji ili kao zahvala za već uslišane molitve, a nađu se tu i pisma i poruke uz svijeće.

Svijeće na kamenitim vratima se kupuju u maloj pokrajnjoj prostoriji pored samog oltara, prodaju ih čuvarice kamenitih vrata i sve svijeće su već blagoslovljene. Svijeće se smiju paliti radnim danom od 9 - 17 sati, a nedjeljom od 9- 12 sati, noću ne smiju ostati upaljene zbog opasnosti od požara. Slika Majke Božje od kamenitih vrata je i postala znamenita po tome što je iz požara 1731 godine u Gradecu iz kojeg je izašla posve neoštećena i otada postala čudotvorna.

Svijeće na kamenitim vratima su znak vjere i štovanja

Kamenita vrata su simbol stare jezgre grada, dio su utvrde kojom je bio opasan grad, prvi spomen na njih je iz 1429 godine iako se vjeruje da su ta vrata podignuta 1226 godine. Nakon velikog požara 1731 godine iz kojeg je slika Majke Božje izašla posve neoštećena, na tom mjestu, u niši kamenitih vrata je sagrađena kapelica u kojoj se i danas čuva da čudotvorna slika, a zapaljene svijeće na kamenitim vratima su znak vjere i štovanja.

Kamenita vrata su najveće marijansko svetište grada Zagreba, a na dan Majke Božje od kamenitih vrata kreće procesija kroz grad Zagreb od svetišta i natrag i svi vjernici se mole zaštitnici svog grada. Prije kretanja procesije se pale svijeće na kamenitim vratima i sa zapaljenim svijećama se ide u procesiji kroz grad. Dan Majke Božje od kamenitih vrata se slavi 31 svibnja, a u velikoj procesiji se nađu i ljudi iz drugih krajeva Hrvatske.

Svijeće na kamenitim vratima i drugi simboli

Kamenita vrata su povijesno mjesto Gornjeg grada, izgrađena su u 13 stoljeću, mjesto štovanja su od 1731 godine, u kapelici se oko čudotvorne slike nalaze i ploče zahvalnice za uslišane molitve i doživljena čuda, povijesna su znamenitost i spomenik kulture i na neki način mjesto susreta prošlosti i sadašnjosti. Svijeće na kamenitim vratima i drugi simboli su danas iza ograde od kovanog željeza radi očuvanja od krađe i devastacije, a uz samo mjesto su vezane i mnoge legende.

Legende čuvaju čarobnu mitsku auru koja ovija ovo mjesto molitve i štovanja. Svijeće na kamenitim vratima obasjavaju legendu o zlatnom križu koji je uzidan negdje unutar svetišta da čuva grad, ali ga još nitko nije našao. Prema legendi o Vitezu iz Gradeca koji je uspječno čuvao grad zahvaljujući medaljonu Majke Božje, njegov duh još uvijek čuva grad. Legenda o Zaljubljenom paru je vrlo nalik priči o Romeu i Juliji, ali bez smrtnog ishoda, ali mit o Stražaru koji je napustio svoju dužnost i skamnio se jest tragičan.


Tagovi: