Kada beba može sjediti

Kada beba može sjediti

Kada beba može sjediti samostalno?

Roditelji se često pitaju kada je prikladno vrijeme za njihove dijete da zauzme poluležeći i sjedeći položaj, i kada može beba samostalno sjediti. Kako bi dijete moglo razviti vještinu sjedenja, ova vještina razvoj određene razine razinu kontrole glave i vrata. Svako dijete je jedinstveno, stoga se razvojne prekretnice poput sjedenja mogu razlikovati od djeteta do djeteta. Međutim, postoje određeni vremenski okviri u kojima djeca obično počinju usvajati ove vještine sjedenja. Općenito, razvoj djeteta slijedi određeni redoslijed. Kada beba navrši tri mjeseca, može se primijetiti asimetrično držanje glave i ekstremiteta dok leži na leđima. Ovo se događa kao posljedica asimetričnog toničkog refleksa vrata, koji uzrokuje izravnavanje ekstremiteta na strani prema kojoj je okrenuta glava, dok su ekstremiteti na suprotnoj strani savijeni. Taj refleks se postupno smanjuje i do četvrtog mjeseca života refleks gotovo nestaje, a dijete postaje simetrično u držanju. Ovo simetrično držanje prvi je korak prema usvajanju vještine sjedenja kod djeteta.

Kako beba može samostalno sjediti?

Kako biste mogli procijeniti je li dijete spremno za sjedenje, može isprobati pokus posjedanja. Ovaj se test izvodi dok dijete leži na leđima. Uhvatite dijete za podlaktice i lagano ga povlačite prema gore. U ranim mjesecima, beba u tom položaju ne može kontrolirati glavicu i pada unatrag. U trećem mjesecu, beba može nakratko držati glavicu u vertikalnom položaju. Krajem petog mjeseca, dijete počinje savijati glavu prema naprijed tako da brada gotovo dodiruje prsa. U toj dobi, dijete također počinje savijati podlaktice, koljena i kukove, pomažući si da dođe u sjedeći položaj. Bitno je razlikovati poluležeći i sjedeći položaj. Ako se dijete u prvom tromjesečju pokuša postaviti u sjedeći položaj, kralježnica će biti potpuno zgrbljena. Međutim, u četvrtom mjesecu života, zgrbljenost je prisutna samo u lumbalnom dijelu kralježnice. U tom periodu, dijete može biti u polusjedećem položaju, primjerice dok je na roditeljskom krilu. Između šestog i osmog mjeseca života, većina djece može sjediti samostalno. U ovoj fazi, dijete može koristiti ruke kako bi se poduprlo, a kralježnica više nije zgrbljena, što znači da je dijete spremno za sjedenje kada razvije dovoljnu kontrolu nad glavom i vratom.

Kada je beba spremna za sjedenje?

U početku, dojenče nema sposobnost držanja glave te kada se podigne iz ležećeg položaj mu glava pada unatrag. Kako beba raste, jačaju se mišići vrata i ramena, što omogućuje bolju kontrolu glave. U prvim mjesecima života, beba će većinu vremena provesti ležeći. U trećem mjesecu, dijete počinje podizati glavu dok leži na trbuhu. Kada dijete počne sjediti, važno je pružiti mu dovoljno podrške. U početku, dijete može sjediti u polusjedećem položaju, na primjer na roditeljskom krilu ili u posebnoj sjedalici za bebe. Ove sjedalice pružaju podršku leđima i omogućuju djetetu da uspravno drži glavu. Kako dijete postaje stabilnije, možete mu omogućiti da sjedi samostalno na podu, okruženo jastucima za dodatnu sigurnost. Dok dijete uči sjediti, važno mu je osigurati sigurno okruženje. Uvijek budite u blizini kako biste spriječili padove i osigurajte da je površina na kojoj dijete sjedi mekana i sigurna. Također, ako primijetite da dijete počinje gubiti ravnotežu ili pokazuje znakove umora, vratite ga u ležeći položaj.


Tagovi: