Kada treba staviti zimske gume

Kada treba staviti zimske gume

Kada je potrebno staviti zimske gume?

Kada nastupa hladniji dio godine nastupa i promjena opreme na automobilima. Sezonska promjena guma obavezna je, i ona je zapravo ideala prilika da isto tako i provjerite i ostale funkcionalnosti i dijelove na automobilu. Poželjno je da se uz mijenjanje guma odradi i balans kotača, geometrija vozila, provjera felgi, kočnica te pojedinih dijelova ovjesa. Kada je potrebno staviti zimske gume i kada je potrebno obratiti pažnju na zimsku opremu? Zimska oprema u Hrvatskoj obvezna je od 15.11 do 15.04 (proljeće u novoj godini).

Oprema postaje obavezna na svim cestama. Zimske gume moraju se staviti na sve vrste motornih vozila, neovisno o tome da li su temperature primjerene zimskima ili ne. Zimska oprema ne znači samo promjena guma, za pojedina vozila prema kategorijama ona znači i lanci na pogonskim pneumaticima. Sve informacije o tome kakvu zimsku opremu vozila moraju posjedovati možete pronaći na službenoj stranici Hrvatskog Auto Kluba. Ignoriranje zimske opreme vozača može koštati 132,72 €.

Zašto je potrebno staviti zimske gume?

Vožnja s ljetnim gumama po zimskim uvjetima veoma je opasna praksa. Nije potrebno naglasiti kako su gume najvažniji dio bilo kojeg vozila, a uzimajući u obzir da su one kontakt između vozila i ceste, moraju biti sigurne i adekvatne za pojedine uvjete. Zimske gume se prema zakonu stavljaju 15.11, no mogu se staviti i prije ukoliko su uvjeti zimski. Pad temperature svakako je znak za promjenu guma, kao i ako nastupi snijeg, poledica, hladnoća. Zašto je potrebno staviti zimske gume?

Ljetne gume po zimi nemaju svoju korist, niti mogu ponuditi potrebnu zaštitu. Ljetne gume zimi ne zaustavljaju automobil, što može rezultirati proklizavanjem te sudarom. Zaustavni put s ljetnim gumama po zimskim uvjetima je dulji, što je iznimno opasno kada temperature padnu ispod - 10 stupnjeva i kada je na cesti prisutna poledica. Na brzini od 60 km/h auto koji ima ljetne gume po zimskim uvjetima zaustavit će se nakon kočenja nakon 55 metara, dok je s zimskim gumama navedeno smanjeno. Potrebno je imati na umu da niže temperature donose i nepovoljne uvjete na cestama, što može rezultirati duljim putem kočenja.

Koliko dugo je potrebno imati zimske gume?

Prema zakonu u Hrvatskoj, zimska oprema je obvezna na svim zimskim dionicama/javnim cestama, i to u periodu od 15.11 do 15.04. Zimske gume obavezna su zimska oprema za sva motorna vozila, izuzev vozila koja su u vlasništvu oružanih snaga RH. Zimska oprema se dijeli prema kategoriji vozila, a sve kategorije vozila i obvezna oprema jasno je naglašena na službenim stranicama Hrvatskog Auto Kluba. Da li je zimska oprema jednaka u svim europskim zemljama?

U mnogim državama koje su članice EU zimska oprema je slična, no postoje manje razlike. Mnoge države imaju određeni datum kada je potrebno postaviti zimsku opremu, no mnoge države isto tako opremu stavljaju onda kada zima nastupi (neovisno o kalendarskom datumu zime). U većini zemalja EU, zimska oprema se sastoji od zimskih guma, no mnoge zemlje kao i Hrvatska dopušta i ljetne gume koje imaju utor od 4 mm ali obavezni su lanci. Zimske gume se na vozila postavljaju 15. studenog, neovisno o vanjskim vremenskim uvjetima.


Tagovi: