Što jesti kada imamo proljev

Što jesti kada imamo proljev

Proljev se može zaustaviti uz hranu

Proljev je dosta česta pojava, i njegov kratkotrajni oblik ne zahtijeva posjet liječniku. Ova probavna smetnja najčešće se tretira prehranom, dodacima prehrani ili lijekovima bez recepta. Kada se pojavi, obično traje samo par dana i uz male preinake u svakodnevnoj prehrani nestaje. Kod akutnog oblike proljeva odlične rezultate pokazala je i takozvana BRAT dijeta u kojoj su glavne namirnice dvopek, jabuke, riža i banane. Osim navedenog, u svakodnevnu prehranu poželjno je uključiti i konzumaciju jogurta, piletinu kuhanu na pari, borovnice te biljne čajeve.

Kako bi se nadoknadila izgubljena sol preporučuje se i grickanje slanih štapića ili pereca. U početku se BRAT dijeta koristila kod osoba koje su patile od crijevne viroze, no pokazala se kao uspješno rješenje i za zaustavljanje proljeva. Ova dijeta se sastoji od veoma lako probavljivih namirnica koje ne nadražuju crijeva i ne uzrokuju dodatnu mučninu. Međutim kada proljev prestane, poželjno je da se vratite na prehranu koja je bogatija s proteinima, mastima kao i drugim hranjivim tvarima. Za vrijeme proljeva hrana bi trebala biti što blaža.

Namirnice koje zaustavljaju proljev

Neovisno o tome zašto se proljev pojavio, on se veoma lako može zaustaviti uz konzumaciju određene hrane koja je lako probavljiva i koja ne nadražuje dodatno crijeva. Koje namirnice zaustavljaju proljev? Banane - Njihova visoka razina kalija može zamijeniti izgubljene elektrolite. Pektin u bananama također pomaže kod bolje apsorpcije tekuće u crijevima, dok inulin pomaže u razvoju zdravih bakterija u crijevu. Bijela riža te pire krumpir - Niske razine vlakana i visok udio škroba čini navedene namirnice ako probavljivima, stoga su odličan izbor za zaustavljanje proljeva. Kuhane jabuke - Također sadrže pektin, no radi visokog udjela vlakana često se kuhaju kako ne bi iziritirale crijevnu sluznicu. Koriste se radi pektina, šećera i ostalih hranjivih tvari.

Dvopek te krekeri - Konzumacija cjelovitih zrna je važna stavka kada postoji iziritirana crijevna sluznica. Najbolji su izbor nešto suši proizvodi koji imaju obrađenu pšenicu. Jogurt - I dok se često navodi kako bi trebali izbjegavati mliječne proizvode kod proljeva, jogurt u sebi sadrži aktivne kulture koje pomažu u uspostavljanju zdravih bakterija u crijevima. Piletina na pari - Bijelo pileće meso na pari odličan je izvor prirodnih proteina. Borovnice - Sadrže tanin i utječu na smanjivanje upale te izlučivanju vode u stolici. Imaju antibakterijsko djelovanje i odličan su izbor za unos antioksidansa i pektina.

Proljev se može spriječiti uz pomoć unosa odabranih namirnica

Kada dođe do proljeva, mnogi se pitaju što jesti i kako ga spriječiti? Potrebno je konzumirati gore navedene namirnice, no uz njih je potrebno ispijati i podosta tekućine. Kod proljeva preporučuje se ispijanje biljnih čajeva, mineralne vode, vode s limunom. Proljev također možete spriječiti ako ćete se držati i sljedećih smjernica: Pijte mnogo tekućine, i izbjegavajte konzumaciju kofeina i alkohola. Ako je uz ovu probavu tegobu prisutna i mučnina, tada pijte u manjim gutljajima. Hranu je potrebno konzumirati svaka tri do četiri sata. Nemojte jesti masna te pržena jela kako ne bi sjela teško na želudac.

Potrebno je smanjiti i potrošnju jednostavnijih ugljikohidrata, rafiniranog šećera. Poželjno je općenito da se smanji unos šećera, bilo rafiniranog ili iz voća. Potrebno je izbjegavati namirnice koje su bogate s visokim udjelom vlakana kako ne bi još više potakli proljev. Smanjite unos mliječnih proizvoda, no konzumirajte jogurt koji je bogat dobrim bakterijama. Probajte izbjegavati gazirane napitke, kavu te cigarete. Jedite i nemasne juhe od mesa, kostiju ili povrća. Od mesa potrebno je jesi piletinu, puretinu, junetinu, janjetinu ili teletinu. Izbjegavajte jače začine koji mogu uzrokovati nadraživanje želuca.


Tagovi: