Zašto su zvijezde udaljene

Zašto su zvijezde udaljene

Nastanak zvijezda razlog zašto su zvijezde udaljene

Zvijezde koje vidimo po noći za vrijeme vedrog neba neke sjajnije neke manje sjajne više ili manje su udaljene od Sunčevog sustava. Zvijezde su svojom građom slične našem Suncu, te su one sferoidna nebeska tijela. Zvijede su poput Sunca izvor svoje energije, te svaka zvijezda odašilje svjetlost i magnetizam oko sebe.

Neke su zvijezde stare preko 10 milijardi godina, a neke samo milijardu godna, a stručnjaci procjenjuju da prema našim saznanjima ima preko 70 trilijardi ovih nebeskih tijela koje su različite starosti i različitih veličina. Nama najbliža zvijezda koja ne pripada Sunčevom sustavu je Proxima Centauri koja je udaljena 4,3 svjetlosne godine.

Građa i nastanak zvijezda razlog je zašto su zvijezde udaljene jedna od druge jer svaka magnetizmom ili privlači ili odbija druga nebeska tijela. Još je jedan razlog zašto su zvijezde udaljene, a to je da postoje supergigantske zvijezde kao što je Sjevernjača koju vidimo sa zemlje koja je promjera 1000 puta veća od Sunčevog promjera, a ujedno je manje guštoće nego naše Sunce.

Zašto su zvijezde udaljene i kako se mjeri udaljenost

Razlog zašto su zvijezde udaljene i kako se mjeri udaljenost zvijezde znastvenici su razvili teorije i metode mjerenja njihove udaljenosti. Jedna od najstarijih metoda je metoda paralakse kojom se mjeri kutni pomak zvijezdi na način da se promatra sa zemlje s dvije nasuprotne točke zemljine orbite oko Sunca. Zemlja u roku šest mjeseci napravi pola svoje putanje oko Sunca, te to predstavlja najveću dužinu osnovice koja služi za izračunavanje zvjezdane paralakse, što iznosi dvije astronomske jedinice. Jedna astronomska jedinica iznosi 149.598.000 kilometara u zemaljskim mjerilima.

Paralaksa što je veća udaljenost zvijezde je manja zbog kuta iz kojeg se promatra jer se udaljenost računa obrnuto proporcionalno kutnim stupnjevima promatrane zvijezde.

Poznata metoda računanja udaljenosti je u svjetlosnim godinama treba znati da 1 paralaksa ima duljinu 3,262 svjetlosne godine. Sirius koji ima 2,63 pc udaljen je 8,58 svjetlosnih godina. Razlozi zašto su zvijezde udaljene i kako se računa udaljenost nastoje se objasniti brojnim znanostima od fizike, astronomije i drugih znanosti koje se bave prirodnim pojavama koje vidimo na nebu po noći.

Zašto su zvijezde udaljene i kako svjetlost putuje

Zvijezde koje vidimo da sjaje i odašilju energiju koju proizvode putem svjetlosnih zraka koje se šire u svemir. Svjetlost putuje većom brzinom od zvuka ili bilo kakvog stroja koji se kreće a da ga je čovjek napravio. Ono što je čovjek napravio kreće se kao usporeni film u odnosu na brzinu kretanja svjetlosti. Znanstveno je dokazano da svjetlost putuje 300 tisuća kilometara u samo jednoj sekundi. Svjetlost od Sunca do Zemlje treba 8,3 minute da prijeđe udaljenost između Sunca i Zemlje, a od Mjeseca je svjetlosti potrebno nešto više od jedne sekunde.

Razlog zašto su zvijezde udaljene nije samo u njihovom nastanku i širenju magnetskog polja, već i njihovom položaju u trenutku nastajanja te materijalu od kojeg su napravljene. Nisu sve zvijezde napravljene od istog materijala, stoga su neke zvijezde veće neke manje, neke odašilju jaču svjetlost, neke manju iako su bliže Zemlji.

Svjetlost koja putuje od zvijezda prema Zemlji može putovati jako puno svjetlosnih godina što ovisi koliko je određena zvijezda udaljena od Zemlje. Svemir je ogromo prostranstvo koje je čovjeku velika nepoznanica, te pravi razlozi zašto su zvijezde udaljene možda nikada čovjek neće dokučiti.


Tagovi: