Kada je godišnji odmor

Kada je godišnji odmor

Godišnji odmor za svoje uposlenike planira poslodavac

Bez obzira na to kakve poslove radimo svake godine se kao mala djeca veselimo svojim zasluženim godišnjim odmorima. Godišnji odmor za svoje uposlenike planira poslodavac za svaku kalendarsku godinu i obično ih odobrava u dva dijela, a važno je znati da drugi dio godišnjeg odmora morate započeti u tekućoj radnoj godini da bi ga do kraja iskoristili u sljedećoj godini, ako recimo idete na zimovanje. Plan godišnjih odmora se radi prema potrebama posla i tekućih obveza.

Neki poslodavci čija djelatnost to može podnijeti bez većih šteta i gubitaka planiraju svake godine kolektivni godišnji odmor za sve svoje uposlenike. Pravo korištenja godišnjeg odmora prizlazi iz radnog prava prema zakonu o radu i ostvaruju ga svi radnici i oni koji rade na određeno vrijeme i oni koji su zaposleni na neodređeno vrijeme. Unatoč pažljivom planiranju, dobar poslodavac će vam izaći ususret ako vam odmor treba iz posebnih osobnih ili obiteljskih razloga, ali to su iznimke, a ne pravilo.

Po čemu se razlikuju puni i razmjerni godišnji odmor

Živimo u vremenu kada ljudi često mijenjaju poslove, mnogi stalno rade na ugovore na određeno vrijeme koji im se produžuju ili ne produžuju što im stvara velike probleme oko svega, pa i oko godišnjih odmora. Zato ćemo razmotriti po čemu se razlikuju puni i razmjerni godišnji odmor, a oba se određuju prema pravilniku o radu, s tim da za razmjerni odmor trebate raditi najmanje mjesec dana, a za puni godišnji morate raditi najmanje šest mjeseci u komadu.

Razmjerni godišnji odmor iznosi 1/12 godišnjeg iz neprekinutog rada da ste ga odradili, s tim da se polovica dana u izračunu zaokružuje na cijeli dan, obračun za pola mjeseca se računa tako da se to zaokruži na cijeli mjesec. Sam broj dana godišnjeg odmora prema tjednom radnom rasporedu, za petodnevni radni tjedan minimalni godišnji je 20 dana, za šestodnevni radni tjedan je 24 dana, s tim da se u to ne računaju blagdani i neradni dani utvrđeni zakonom.

Što ako se razbolite i prekinete godišnji odmor

Plaćeni dopust ili bolovanje ne ulaze u izračun broja dana godišnjeg odmora i to je ono što trebate znati kada i sami pitate što ako se razbolite i prekinete godišnji odmor radi bolovanja, boravka u bolnici ili na rehabilitaciji. Neiskorištene dana započetog godišnjeg odmora možete koristiti po završetku liječenja ili u dogovoru s poslodavcem. Ako vam prestane radni odnos zbog bilo koje vrste otkaza imate pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora za vrijeme dok ste radili.

Razmjerni godišnji odmor dobivate i ako promijenite posa i poslodavca. Poslodavac vam po zakonu ne smije dati novčanu naknadu za neiskorištene dane godišnjeg odmora, iznimno se mogu platiti neiskorišteni dani godišnjeg odmora kod prestanka radnog odnosa za dane koji nisu iskorišteni u tekućoj godini. Neiskorišteni, onaj drugi dio godišnjeg odmora, započnite u tekućoj godini, ostatak možete prenijeti u sljedeću godinu, ali ga morate iskoristiti do 30 lipnja. Jedan dan godišnjeg odmora smijete koristiti kada želite uz dogovor i pristanak vašeg poslodavca.


Tagovi: