Zašto je voda mokra

Zašto je voda mokra

Zašto je voda mokra?

Zašto je voda mokra? Je li to zbog vezanja molekula ili ne? Gotovo svatko je barem jednom postavio ovo važno pitanje. Da bismo došli do odgovora, počnimo s nekim osnovnim informacijama. Kao što je poznato, voda je najvažniji resurs za održavanje života svih živih bića na Zemlji. Neophodan je element za funkcioniranje krvožilnog i probavnog sustava, ali također igra važnu ulogu u izbacivanju otrovnih tvari iz organizma. Ova bezbojna tekućina mora ispunjavati određene kemijske, bakteriološke i druge uvjete da bi bila sigurna za ljudsku prehranu. Kemijska formula vode je H₂O, a sastoji se od dva atoma vodika i jednog atoma kisika. Kao što je poznato, kisik je jedan od najelektronegativnijih elemenata, on na sebe privlači elektrone kovalentnih veza. Negativni naboj je koncentriran oko atoma kisika i blizu vodika. Budući da postoji veća sila adhezije, moguće je da molekula vode ostane zajedno zbog međumolekulskih sila. Na taj način voda stvara pojam vlažnosti površine i odgovor zašto je voda mokra.

Zašto je voda mokra u tekućem stanju

Istražujući strukturu vode znanstvenici su došli do objašnjenja i odgovora zašto je voda mokra. Zbog svojih fizičkih svojstava, voda može natopiti površine koje dodiruje. Sa znanstvenog gledišta, to je sposobnost tekućine da prianja na čvrstu površinu. Molekule vode imaju negativno nabijen atom kisika i dva pozitivno nabijena atoma vodika. Ti naboji omogućuju molekulama stvaranje slabih veza s drugim tvarima. U vodi su molekule međusobno povezane stvarajući slabije ili jače veze. Ovisno o jačini te veze i položaju molekula, voda može biti u tekućem, krutom ili plinovitom stanju. Ako želimo ići korak dalje, možemo vidjeti da su mnoge tekućine mokre, ali ne sve. Što čini ovu razliku? Razlog zašto je voda mokra su njena fizikalna svojstva. U njemu postoji sila kohezije, koja drži molekulu vode na okupu, i sila prianjanja, koja se manifestira kada je u kontaktu s drugom površinom. Onda kada su adhezijske sile veće od kohezijskih sila, tada tekućina za sobom ostavlja vlagu.

Znanost objašnjava zašto je voda mokra

Svi znamo zašto je voda mokra, a to vidimo iz brojnih primjera, kada smo mokri polijevamo se vodom ili se tuširamo. No je li to doista objašnjeno na pravi način? Odgovor na pitanje zašto je voda mokra može biti prilično složen, jer moramo uzeti u obzir njezina svojstva i definiciju vlažnosti. Naime, vlažnost ovisi o kohezivnim silama tekućine. Znanstveno govoreći, kohezijske sile uzrokuju lijepljenje molekula u tekućini, dok adhezijske sile omogućuju tekućinama da se lijepe za čvrste tvari. Adhezija se odnosi na lakoću kojom se jedna tvar veže na molekule druge tvari. S druge strane, kohezija se odnosi na lakoću kojom se tvar veže na vlastite molekule. Ovisno o tome kako su ova dva svojstva spojena, u tekućini može biti mokra ili ne. Kada je riječ o svojstvu vode da bude mokra, to znači da ona mora biti u tekućem stanju. Vlaženje uključuje prianjanje na čvrstu površinu. Ali ako vlažnost definiramo kao sposobnost tekućine da prianja na površinu čvrste tvari, onda vlažnost ne pripada kvaliteti vode, već svojstvu u načinu na koji ona djeluje.


Tagovi: