Kada je isplata regresa

Kada je isplata regresa

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:14
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kada je isplata regresa i što je regres?

Svake godine, prije početka godišnjih odmora, mnogi se radnici pitaju hoće li dobiti regres i kada je isplata regresa? Naime, ova novčana naknada je pravo svakog poslodavca, no ona nije obvezna ukoliko nije definirana s ugovorom o radu ili prema internim aktima. Svrha regresa je pomoć kako bi se podmirili troškovi koje će radnik imati za vrijeme putovanja ili drugih aktivnosti dok koristi godišnji odmor. Pravo na sami regres ovisiti će o tome da li je radnik zaposlen u javnom ili privatnom sektoru, no nije definirano prema poreznim propisima. Pravilnik o porezu a dohodak neće obvezati poslodavca da isplaćuje regres ili druga materijalna prava, već će samo definirati to hoće li taj iznos biti neoporeziv ili oporeziv.

Kada je isplata regresa i što je regres? Prema samoj definiciji, regres se opisuje kao materijalno pravo pojedinog zaposlenika koje se ostvaruje na temelju pojedinog akta (ugovor o radu, interni dokumenti, kolektivni ugovor, pravilnik o radu, odluka poslodavca). Dakle, ako navedeni regres nije propisan nekim dokumentom, poslodavac ga može i ne mora isplatiti. Porezni propisi navode kako poslodavac svome radniku može godišnje neoporezivo isplatiti 663,62 €, a u ovaj iznos se ubrajaju regres, božićnica, te ostale nagrade. Regres se isplaćuje samo u novcu, i dok je u visini neoporezivog iznosa ne smatra se plaćom i neće se oporezivati.

Kada je isplata regresa i tko ima pravo na regres?

Samo pravo na regres može ostvariti bilo koji zaposlenik koji će koristiti barem razmjerni dio svog godišnjeg odmora, koji radi na puno radno vrijeme ili na pola radnog vremena, osim ako se prema ugovoru o radu i ostalim aktima ne navodi drugačije. Unatoč navedenom aktu koji će obvezati poslodavca na isplatu regresa, ova isplata se neće ostvariti ako zaposlenici idu na bolovanje, porodiljni ili obiteljski dopust. Kada je isplata regresa i tko ima pravo na regres?

Kada je isplata regresa ovisi o poslodavcu. Na regres može imati pravo svaki radnik. Važno je napomenuti da radnik koji radi kod više poslodavaca ima pravo na regres, ali i ne na istodobnu isplatu. Radnik će prije isplate biti dužan poslodavcu pisano izjaviti da li je kod drugog ili isto tako bivšeg poslodavca ostvario isplatu primitka za određeno porezno razdoblje, te reći o kojoj se svoti radi i da li je po toj osnovi napravljen obračun i isto tako napravljen predujam poreza na sami dohodak.

Kada je isplata regresa i kada ga radnici mogu očekivati?

U državnom te javnom sektoru isplata regresa za sve radnike koji koriste ljetni godišnji odmor počet će krajem mjeseca lipnja, a biti će završene najkasnije do 15. srpnja. U privatnom sektoru o navedenom odlučuje sami poslodavac. Ovo znači da poslodavac regres svojim radnicima može isplatit onda kada on to želi, bilo kada u godini. Novija istraživanja pokazuju kako sve više radnika očekuje isplatu regresa. U 2023. godini 50 % posto radnika zaprimilo je isplatu regresa u iznosu od 300,00 €.

Svaki dodatni iznos dobro dođe, stoga je normalno da se sve više radnika pita kada je isplata regresa i kada ga mogu očekivati? Kada je isplata regresa postaje pitanje koje si sve više radnika postavlja, i to sa svakim pravom. Pravo na ovu novčanu naknadu ostvaruje svaki radnik, no odluku o isplati donosi sami poslodavac, ovisno o ugovoru i njegovoj dobroj volji. Danas većina poslodavaca u Hrvatskoj isplaćuje svojim radnicima regres, bilo to prije ljetnog godišnjeg odmora ili za vrijeme trajanja godine.


Tagovi: