Kolike kod beba – uzrok, simptomi, liječenje

Kolike kod beba - uzrok, simptomi, liječenje

Medicina još ne zna pouzdano zbog čega nastaju kolike kod beba

Mnogo je teorija o kolikama kod beba, prvo se mislilo da je uzrok kravlje mlijeko, no otkrilo se da ih imaju i bebe koje sisaju i da dojenje ne sprječava kolike. Medicina još ne zna zbog čega nastaju kolike kod beba ni što su one zapravo. Kada se sjvatilo da i bebe majki koje doje imaju koliko stvorena je druga teorija o majčinoj prehrani i savjetovalo ih se koju hranu bi trebale izbjegavati dok doje.

Obično se majkama savjetovalo izbjegavanje kofeina, mliječnih i pšeničnih proizvoda, jaja i namirnica koje napuhavaju, no svejednosu se kolike kod beba i dalje pojavljivale. Zadnja, jednako nedokazana teorija je previše gutanja zraka prilikom bebinog gutanja ili tijekom plakanja. I sada znamo samo to da ništa pouzdano ne znamo o bebinim kolikama i da nam preostaje samo naučiti kako utješiti bebu s kolikama i kako joj olakšati bolne grčeve u malom trbuščiću, obično pomaže nježna masaža toplim rukama i nježno tješenje tihim glasom.

Koji su simptomi i kako prepoznati kolike kod beba

Bebe plaču 1 - 2 sata u kratkim razmacim kroz dan i takav plač je znak umora, gladi, ili je beba mokra ili joj je hladno. Zato je ponekada teško prepoznati koji su simptomi i kako prepoznati kolike kod beba, moramo naučiti razumjeti bebin plač. Duže epizode neutješnog plača koje se ponavljaju do tri sata u danu, do tri dana u tjednu obično su simptom kolika koje same od sebe prestanu nakon tri mjeseca.

Kolike kod beba prate predvidljive epizode plača, obično u popodnevnim ili večernjim satima, plač može biti praćen ispuštanje plinova, a često beba u to vrijeme dobije ili obavi i stolicu, odnosno pražnjenje crijeva. Neki ljudi vjeruju da će beba ako ne podrigne nakn hranjenja sigurno dobiti kolike. Plač počinje naoko bez povoda i razloga, intenzivan je do vrskova i neutješan do te mjere da ničim ne uspijevate umiriti i utješiti bebu. Grče se trbušni mišići, male šake i skuplja i proteže male nožice.

Mnogo je savjeta kako ublažiti kolike kod beba

Pošto se kolike ne smatraju bolešću, nema ni adekvatnog liječenja. Istina, u apotekama se prodaje nekoliko vrsta kapi protiv grčeva, ali koliko te kapi doista pomažu mogu reći samo roditelji koji se satima vozikaju sa svojo bebom usred noći, jer njihovu bebu samo vožnja smiruje. Mnogo je savjeta kako ublažiti kolike kod beba, od preporuka majkama koje doje da promijene svoju prehranu do preporuka kako hraniti bebu, u kojem položaju je hraniti, a u kojem podrigivati.

Neki savjetuju posjesti bebu tijekom hranjenja, no ako dojite treba vam vrlo elastična kralježnica. Podrigivanje beba koje potrbuške leže na vašoj ruci isto može biti komplicirano. Kolike kod beba čini se ipak najbolje smiruje nježno masiranje rbuščića toplim rukama, tijekom kupanja pokrijte trbuščić toplom gazom koju polijevajte toplom vodom, utoplite bebu to je podsjeća na toplinu maternice i smiruje. Ljuljuškanje, nošenje, vožnja, tiho pjevušenje uspavanke, pozadinski, takozvani "bijeli šum" (zvuk uključene perilice rublja, fena, usisivača, dude za bebe i bočice protiv grčeva, ba jedan od ovih savjeta može pomoći.


Tagovi: